Українська яловичина не зможе потрапити на ринок ЄС - експерти

Понеділок, 2 лютого 2015, 20:09

Україна не отримає дозвіл на експорт яловичини до Європейського Союзу без проведення досліджень ВРХ на губчасту енцефалопатію.

Про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".

Як зазначається, ЄС щорічно імпортує близько 300 тисяч тонн м’яса ВРХ. Висока купівельна спроможність європейців та розвинута культура споживання  яловичини і телятини роблять цей ринок привабливим і для українського імпорту.

"В рамках автономних торгових преференцій Україна має квоту на експорт м’яса ВРХ в розмірі 12 тисяч тонн. Таким чином, експорт української яловичини до ЄС є досить цікавим та перспективним", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Проте для цього потрібно успішно пройти інспектування галузі з боку Європейської Комісії, що стане неможливим без дослідження худоби на губчасту енцефалопатію. Для проведення даних лабораторних досліджень в Україні потрібно щороку брати аналізи від 350 тисяч голів ВРХ", - повідомляє прес-служба.

Також наголошується, що для цього з державного бюджету має бути виділено 21 млн гривень.  Однак у цьому році потрібні кошти на ці дослідження не передбачені, а це означає що шлях української яловичини до ЄС наразі закритий.

"Експорт яловичини до ЄС дозволить Україні компенсувати втрати від закриття ринку Росії, адже м'ясо птиці вже успішно експортується до Європи, а м’ясо ВРХ має великий потенціал на її ринках", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ  Аліна Жарко.

За її словами, дозвіл на експорт яловичини до ЄС вже на перших етапах зможе принести нашій державі близько 50 млн доларів додаткових валютних надходжень, а в майбутньому може стати локомотивом розвитку м’ясного скотарства в Україні. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: