"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Південний газовий коридор не знизить залежність ЄС від Росії

Субота, 24 січня 2015, 15:19

Південний газовий коридор є не тільки непотрібним з огляду на прогнози щодо попиту на газ, але сумнівним щодо забезпечення енергетичної незалежності від Росії.

Про це йдеться у дослідженні НПО "Діло - труба".

Згідно з розрахунками, включеними у дослідження, 16 млрд кубічних метрів газу, які щороку планують поставляти Південним газовим коридором до Європи, можуть, в кінцевому рахунку, виявитися зайвими.

В ЄС вже спостерігається загальний надлишок інфраструктури газового імпорту.

Реклама:

За оцінками Європейської Комісії імпорт природного газу до Європи повинен скоротитися до 2050 року за будь-якого варіанту розвитку подій, передбаченого енергетичної картою ЄС-2050.

"Це означає, що надлишкова інфраструктура дещо розшириться протягом наступних десятиліть, й перетворить дорогі масштабні інфраструктурні проекти, такі як Південний газовий коридор, на тягар", - йдеться у дослідженні.

Південний газовий коридор позиціонують як вирішення проблеми енергетичної залежності від ненадійної Росії.

Як зазначають експерти, за іронією долі в розробці родовища Шах-Деніз бере участь російська компанія "Лукойл",що отримала кредити на загальну суму 950 млн доларів від ЄБРР, й Азіатський банк розвитку.

Ще один ризик, пов'язаний з газовим коридором, полягає в тому, що в разі його реалізації новим постачальником газу до Європи стане Азербайджан.

"Це призведе лише до посилення авторитарного режиму в цій державі, яка протягом останніх місяців пережила один з найжорстокіших етапів у своїй історії (позбавлення волі цілого ряду лідерів опозиції). Схоже, що президент Азербайджану Ільхам Алієв посилив контроль у країні не в останню чергу завдяки тому, що він відчув свою важливість у ролі союзника ЄС після російського вторгнення в Україну",- зазначають експерти.

Проект Південного газового коридору, який оцінюють в 45 млрд доларів, являє собою ряд проектів, призначених для транспортування газу до Європи з шельфового газового родовища Шах-Деніз в Азербайджані, права на яке належать компанії "British Petroleum", російській компанії "Лукойл" та азербайджанській компанії "SOCAR".

Коридор буде проходити через Грузію, Туреччину, Грецію, Албанію та Італію в інші країни ЄС і складається з Південно-Кавказького газопроводу, Транс-Анатолійського газопроводу (TANAP), Трансадріатичного газопроводу (TAP) та інших відгалужень. На більш пізньому етапі важливою частиною проекту може стати туркменський газ.

Планується, що Південний газовий коридор буде фінансуватися за рахунок держкоштів за допомогою Механізму Європейського об'єднання, можливо Європейським інвестбанком і Ініціативою проектних облігацій, а також за рахунок кредитних коштів, які будуть надані ЄБРР компанії "Лукойл" для другого етапу розробки родовища Шах-Деніз (кредит повинен бути затверджений на початку 2015 року).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!