"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Найбільша меткомпанія світу ArcelorMittal йде з Росії - ЗМІ

Понеділок, 19 січня 2015, 10:33

Найбільша металургійна компанія світу ArcelorMittal індійського мільярдера Лакшмі Міттала виходить з вугільних активів в РФ. 

Про це пише "Комерсант" з посиланням на повідомлення ФАС.

"Вугільна компанія "Північний Кузбас" переходить до московського ТОВ "Національна паливна компанія" (НТК), випливає з повідомлення ФАС.

НТК отримала схвалення служби на придбання 100% акцій нідерландської Kuzbass Holdings BV, яка володіє 98,64% "Північного Кузбасу", і на управління активами кузбасівській групи. Нові акціонери "Північного Кузбасу" змінять раду директорів на позачергових зборах 30 березня, повідомляє ВАТ.

Реклама:

ArcelorMittal викупила вугільні активи в 2008 році у "Сєвєрсталі" Олексія Мордашова за 720 млн доларів.

Коментуючи угоду, Лакшмі Міттал казав, що вона "підвищить самозабезпеченість компанії вугіллям з 10% до 15%" і дозволить закріпитися на російському ринку. Але розвивати кузбаські активи ArcelorMittal не стала, і видобуток на них скоротилася з 3 млн тонн майже втричі.

До 30 вересня 2014 акції "Північного Кузбасу" належали австрійській ArcelorMittal Holdings AG, потім їх власником стала Kuzbass Holdings BV

Ще в жовтні Лакшмі Міттал говорив в кулуарах конференції WorldSteel в Москві, що компанія не має наміру продавати вугільний бізнес в РФ. 

НТК, за даними "СПАРК-Інтерфакс", створена лише в травні 2014 року, її власник - Олена Мягкова, гендиректор - Валерій Неснов. Обидва - колишні топ-менеджери збанкрутілого холдингу "Ростоппром".

Як пише видання, вугілля "Північного Кузбасу" в основному йшло на український меткомбінат "ArcelorMittal Кривий Ріг".

Але з 2011 року обсяги поставок на комбінат стали знижуватися, говорить джерело, знайоме з ситуацією: компанія знайшла більш вигідних постачальників.

Співрозмовник видання в одній з великих компаній Кузбасу каже, що ArcelorMittal стала шукати покупців на вугільні активи близько півтора роки тому, але "пошуки активізувалися після анексії Криму".

Нагадаємо, наприкінці листопада 2014 стало відомо, що один з лідерів алюмінієвої галузі американська Alcoa продає завод у Ростовській області.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: