ЄС чекає від Росії офіційної відмови від "Південного потоку"

Середа, 10 грудня 2014, 13:09

Євросоюз вимагає від Росії прояснити її позицію щодо будівництва газопроводу "Південний потік", оскільки вважає заяву президента Росії Володимира Путіна на прес-конференції на початку грудня "неофіційною".

Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії, передає Reuters.

Заступник голови Єврокомісії, виконавчого органу ЄС, Марош Шефчович провів у Брюсселі переговори з країнами, чиї інтереси безпосередньо зачепило рішення Росії.

"Країни-учасниці ЄС, що мають безпосереднє відношення до проекту, зазначили неофіційний статус цієї заяви і попросили заступника голови прояснити ситуацію з російською стороною", - йдеться в спільній заяві Шефчовича і країн: Австрії, Болгарії, Хорватії, Греції, Італії, Румунії та Словенії .

Реклама:

Єврокомісія створить робочу групу, яка в прискореному режимі обговорить варіанти заміни "Південного потоку", наприклад, будівництво газопроводу між Болгарією, Румунією та Сербією, повідомив Шефчович.

Деякі країни ЄС висловили сподівання, що "Південний потік" все-таки може бути побудований. За словами віце-канцлера Німеччини Зігмара Габріеля, проект можна відродити після поліпшення відносин з Росією, що зіпсувалися через війну в Україні.

Якщо Росія передумає, сторони можуть повернутися до переговорів, сказав заступник міністра економічного розвитку і енергетики Італії Клаудіо Де Вінченті.

Газпром в понеділок оголосив про створення компанії для будівництва газопроводу до Туреччини, яка за планом стане замість України основною транзитною країною для постачання російського газу в Європу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: