"Укргазвидобування" може зупинити свої потужності

Понеділок, 10 листопада 2014, 14:10

ПАТ "Укргазвидобування" заявляє про критичну ситуацію, що склалася у зв’язку із вимушеним накопиченням продукції через неможливість її реалізації.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби ПАТ.

Як зазначається, уже зараз на всіх підприємствах резервуарні парки майже повністю заповнені.

"Щоб уникнути вимушеної зупинки потужностей, керівництво компанії звертається до Міненерговугілля і Мінекономрозвитку з проханням сформувати або затвердити новий склад аукціонного комітету, який здійснює загальне керівництво та контроль за організацією та проведенням аукціонів з продажу скрапленого газу", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Як зазначається, критичною для компанії є дата 11 листопада, коли має бути прийнято рішення щодо роботи аукціонного комітету.

Якщо ситуація не стабілізується, то з 15 листопада компанія змушена буде прийняти рішення про зупинку роботи Юліївської УКПГ та переведення на інший технологічний процес Тимофіївської УПВВ, в результаті чого втрачатиметься близько 130 т СПБТ щодоби.

Оскільки середня вартість 1 т СПБТ на останньому аукціоні складала 14 850 грн. за тонну, то збитки від недоотримання СПБТ сягнуть близько 2 млн гривень на добу.

При цьому, якщо тенденція з реалізацією продукції збережеться, то вже з 24 листопада ПАТ "Укргазвидобування" вимушене буде зупинити роботу Яблунівського ВПГ, після чого недоотримання СПБТ збільшиться на 175 т щодоби, що становитиме загалом 4,53 млн грн. втрат кожного дня.

30 листопада під загрозою зупинки опиниться ТЦСК Базилівщина, що матиме ще більш масштабні наслідки, а саме - призведе до зупинки видобувних промислових підприємств, які, в свою чергу, є основними "донорами" видобутку природного газу в Україні.

Збитки компанії та держави в цілому стануть катастрофічними, і все це на порозі зими та вкрай складної енергетичної та економічної ситуації в країні.

Нагадаємо, що 4 листопада ПАТ "Укргазвидобування" змушене було скасувати раніше запланований аукціон з продажу скрапленого газу, який мав бути проведений на майданчику "Українській Універсальній біржі".

Причиною відміни торгів стало набуття чинності постанови Кабінету міністрів України №570, яка передбачає, що Мінекономрозвитку з Міненерговугілля повинні затвердити персональний склад аукціонного комітету з продажу сирої нафти, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу.

Однак, станом на сьогодні новий комітет не сформований і не затверджений, а легітимність дій старого не підтверджено, йдеться у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!