"Приват" Коломойського може заробити на мазутних ініціативах влади до 10 мільйонів - ЗМІ

Середа, 29 жовтня 2014, 13:48

Переорієнтація теплоелектроцентралей з газу на мазут може збагатити групу "Приват", а також білоруських і казахських нафтовиків.

Про це пише "Ділова столиця".

Як пише видання, опалювальний сезон потребує закупівлі ще близько 5 млрд кубометрів газу на додаток до 17 млрд куб. м, вже накопичених в сховищах. Альтернативний варіант - терміново переводити ТЕЦ на спалювання мазуту.

"Уряд має резерви нафти для того, щоб переробити її і поставити близько 200 тис. тонн мазуту на українські ТЕЦ", - повідомив минулого тижня прем'єр Арсеній Яценюк.

Реклама:

За його словами, зробити це необхідно в світлі загальної неврегульованості поставок газу в Україну і невизначеності газових переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС.
 
"Всього мазутом можна замістити половину, максимум 3 млрд кубометрів відсутнього обсягу газу", - зазначив коммунальний віце-прем'єр Володимир Гройсман. Для цього, за оцінками керівника Центру енергетичних досліджень Олександра Харченко, буде потрібно придбати 1,5-1,7 млн тонн мазуту.
 
Для "Привата" заміщення газу на українських ТЕЦ мазутом нехай і тимчасове, але ідеальне рішення додатково заробити як мінімум 9-10 млн доларів.
 
Як повідомляється, без проблем перейти на нього можуть 11 теплоелектроцентралей (ТЕЦ). Решті для переобладнання потрібно інвестиції в сотні мільйонів доларів, яких у держави немає. Наприклад, саме це паливо підходить в якості альтернативного київським енергетикам.

Енергоблоки ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 "Київенерго" можуть працювати на газі або мазуті, не вимагаючи переобладнання.

"За дев'ять місяців цього року Україна виробила 433 тис. тонн мазуту. 90% цього обсягу припало на єдиний працюючий в країні НПЗ - Кременчуцький ("Укртатнафта "), який контролює група "Приват" Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського, а також харківський бізнесмен Олександр Ярославський", - пише видання.

Відповідно до публікації, весь вироблений підприємством мазут традиційно вивозиться на європейські нафтопереробні заводи, які технологічно в змозі переробляти його в бензин або дизпаливо.

Причому, за даними видання, левову частку мазуту, виробленого в Кременчуці, експортує головний постачальник нафти - компанія "Укрнафта". Він відвантажується основному двом посередникам - компанії Rossyn Investing, зареєстрованій на Британських Віргінських островах, і кіпрській фірмі Loucrina Holdings.

Голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко минулого тижня підтвердив, що завод повністю зупинив експорт, готуючись задовольняти внутрішній попит.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: