Екологи закликають державу зупинити дискримінацію малолітражок

П'ятниця, 26 вересня 2014, 11:16

Українські екологічні експерти пропонують зобов'язати власників авто зі значними викидами парникових газів платити більше, ніж власники малолітражних автівок відповідно до обсягів викидів.

Про це йдеться в повідомленні Національного екологічного центру України (НЕЦУ).

Зокрема, екологи пропонують перейти від шкали, що базується на об’ємі двигуна до системи оподаткування в залежності від рівня викидів парникових газів.

Як зазначають в НЕЦУ, європейський досвід вказує на те, що такий метод є найкращим для споживача купувати автомобілі з меншими викидами.

Реклама:

"За статистикою, власників великогабаритних авто, які роблять найбільш шкідливі викиди за останні роки стало втричі більше. Ми передбачаємо, що податок на викиди СО2 змусить покупця тричі подумати, перш ніж придбати автомобіль з великим об’ємом двигуна", – каже експерт Національного екологічного центру Марія Сторчило.

За її словами, існуюче українське законодавство не має жодного дієвого інструменту, який би враховував викиди шкідливих речовин від автомобілів та відповідав принципу "забруднювач платить".

Всі податки, акцизи або збори мають лише опосередкований екологічний ефект і не стимулюють громадян купувати мало- та середньолітражні авто, які би набагато менше забруднювали повітря, зазначається в повідомленні.

Екологи наголошують, що натомість діє спеціальне мито на малолітражки, залишаючи автомобілі преміум класу поза увагою. Це призводить до дискримінації населення з середнім рівнем доходів, вважають вони.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: