Нацбанк підтримає Фонд гарантування кредитом на 6 мільярдів

Вівторок, 23 вересня 2014, 14:27

Нацбанк має намір надати кредит на суму близько 6 млрд гривень Фонду гарантування вкладів фізосіб, який відчуває складнощі з виплатою гарантованих сум компенсації за вкладами збанкрутілих банків.

Про це повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, передає "Інтерфакс-Україна".

"На цьому тижні або на наступному ми цей крок зробимо, і Фонд гарантування виплачуватиме ті обов'язкові суми, які гарантовані державою... Фонд зараз обмежений у ресурсах і є проблеми з виплатою коштів", - сказала вона.

При цьому вона нагадала, що Нацбанк відкоригував власні регламенти, передбачивши можливість кредитувати Фонд гарантування вкладів під очікувані в майбутньому надходження внесків від банків.

Реклама:

За її даними заборгованість Фонду гарантування вкладів перед Нацбанком після нової позики перевищить 10 млрд грн: потреба в ресурсах для виплат зросла після виведення з ринку великих Брокбізнесбанку і банку "Форум".

"4,8 (млрд грн) - це ми вже надали... Сума близько 6 млрд - це буде під майбутні надходження (до Фонду гарантування вкладів)", - сказала вона.

Чиновник визнала, що такі суми позик можуть зробити певний вплив на інфляційні очікування: чинний прогноз інфляції в 2014 році на рівні 19% може бути перевищений.

Як повідомлялося, НБУ в червні надав Фонду гарантування вкладів кредит на суму 4,2 млрд грн.

Раніше, уряд у вересні доручив Міністерству фінансів випустити ОВДП майже на 10,118 млрд грн з терміном обігу до 15 років та відсотковою ставкою доходу на рівні 5% річних для кредитування Фонду гарантування вкладів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!