Норвегія може відмовитися від готівки до 2020 року

Четвер, 17 липня 2014, 09:45

Протягом найближчих 6 років Норвегія має повністю перейти на безготівкові розрахунку.

Про це йдеться в повідомленні Finance Norway, пишуть "Весті.Економіка".

У доповіді організації, яка об'єднує найбільші банки і страхові компанії країни, наголошується, що повна відмова від готівки дозволить знизити ризик пограбувань, полегшить боротьбу з фінансовими злочинами, а також дозволить знизити витрати з обробки готівки.

Справа в тому, що норвежці все менше і менше користуються готівкою, лише в 4% норвезькі домогосподарства розраховуються готівкою, в середньому по економіці цей показник досягає 5%.

Реклама:

У той же час число безготівкових операцій в Норвегії в першій половині поточного року досягло 743,8 млн, збільшившись на 8,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Тільки Швеція і Великобританія використовують меншу частку готівки. У Норвегії пластикові карти не приймають лише в автобусах і на вуличних розпродажах.

"Ми виступаємо за те, щоб Норвегія стала першою у світі державою, вільною від використання готівкових коштів. Це підвищить рівень безпеки. По-перше, це знижує ризик бути пограбованим. По-друге, електронні платежі сприяють зниженню фінансових злочинів, так як їх набагато простіше відстежити, ніж готівку. По-третє, відмова від готівки дозволяє скоротити витрати, тому що витрати на обробку готівки вдові більше, ніж витрати на обробку електронних платежів ".

Згідно з даними MasterCard Advisors використання готівки обходиться світовій економіці в 1,5% ВВП.

У той же час експерти вважають, що ймовірність схвалення даної ініціативи в законодавчих органах вкрай мала, оскільки позбавляє норвежців права вибору при оплаті послуг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!