"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Британські банки відмовилися фінансувати угоду BP з "Роснефтью"

Четвер, 5 червня 2014, 10:03

Британські банки HSBC і Lloyds відмовилися брати участь в пулі по залученню для BP до 2 млрд доларів на передоплату за угодою з "Роснефтью".

Про це пише "Комерсант".

Як повідомляється, британські банки HSBC і Lloyds вийшли з угоди з організації кредиту на 1,5-2 млрд доларів для ВР.

Компанія збиралася витратити гроші на передоплату за контрактом з "Роснефтью" про купівлю у неї нафти і нафтопродуктів.

Реклама:

Причини відмови в банках, BP і "Роснефті" не коментують.

Джерело Reuters каже, що "рішення залишити угоду було прийнято, щоб не бентежити уряд, враховуючи нинішню ситуацію у відносинах з Росією".

"Я думаю, що Lloyds не хотів "йти нагору", щоб просити дозволу", - вважає співрозмовник агентства.

Іншими кредиторами повинні були виступити Deutsche Bank і Bank of China, в них від коментарів відмовилися.

Як відомо, "Роснефть" і ВР в грудні 2013 домовилися про продаж нафтопродуктів на 3,6 млрд доларів. У лютому 2014 рада директорів російської компанії схвалив продаж ВР 270 тис. тонн мазуту і 100 тис. тонн нафти на 273 млн доларів.

Передбачалося, що частина коштів BP внесе як передоплату.

Як пише видання, "Роснефть" давно використовує таку схему. Так, в 2013 році вона домовилася про експорт 360 млн тонн нафти в Китай з можливістю передоплати в 67 млрд доларів.

За неофіційною інформацією, компанія вже отримала близько 10 млрд доларів. Передоплата використовується і в контрактах держкомпанії з трейдерами Glencore і Vitol (у 2013 році "Роснефть" отримала 258 млрд руб). Велика частина коштів спрямовується на виплату по кредиту за купівлю ТНК-ВР.

У звітах держкомпанії говорилося, що в кінці 2012 року вона отримала 31,4 млрд доларів у синдикату міжнародних банків, і також компанія отримала три кредити на 27 млрд доларів на терміни від двох до п'яти років.

Досі ВР заперечувала будь-які проблеми через санкції, накладені США через ситуацію в Україні на ряд російських чиновників, бізнесменів і менеджерів компаній (у цей список включено і президент "Роснефти" Ігор Сечин).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: