Google і Facebook заплатять операторам за свій трафік

П'ятниця, 16 травня 2014, 14:17

Федеральна комісія з телекомунікацій США прийняла нові правила, які дозволяють операторам зв'язку і інтернет-провайдерам брати плату з онлайн-сервісів за передачу їх трафіку по мережах з гарантованою якістю.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на Reuters.

Тепер провайдери можуть брати плату за більш швидку або надійну передачу трафіку у випадках, коли такі угоди комерційно обґрунтовані.

Комісія не відмовляється повністю від принципу мережевої нейтральності, яка передбачає рівноцінне обслуговування трафіку всіх інтернет-сервісів.

Реклама:

Більш того, FCC заборонила інтернет-провайдерам блокувати або уповільнювати доступ до веб-сайтів, які не вносять додаткову плату.

Принцип мережевої нейтральності забороняє провайдерам віддавати перевагу одним видам інтернет-трафіку на шкоду іншим.

Тодд Парк, голова управління технологій в адміністрації президента США, заявляв про повну підтримку цього принципу Бараком Обамою.

Найбільші інтернет-компанії, включаючи Google, Facebook, Netflix, Amazon, eBay, Twitter і Microsoft, раніше направили FCC лист, в якому назвали відмову від мережевої нейтральності "смертельною загрозою для інтернету".

У той же час сам Netflix вже домовився з американським провайдером інтернет-послуг і платного ТБ Comcast про плату за безперебійну передачу свого трафіку клієнтам.

Після схвалення FCC нових правил число таких угод може суттєво зрости. Серед охочих використовувати послуги прискореної передачі даних можуть виявитися насамперед великі інтернет-сервіси з "важким" трафіком - легальні відеохостінги, служби інтернет-телефонії і так далі.

Однак, на думку самих інтернет-компаній, в цілому це негативно позначиться на індустрії, оскільки створює можливості для дискримінації більш дрібних гравців, нездатних платити за "швидкі" лінії зв'язку і, як наслідок, надають менш конкурентоспроможні сервіси.

Серед інших побоювань галузі - загроза цензури та підвищення плати з метою покриття витрат на швидку передачу даних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: