Visa і Mastercard порадили піти з Росії

Четвер, 15 травня 2014, 20:23

Втрати для Visa і Mastercard в разі збереження присутності на російському ринку опиняться в рази більше, ніж при згортанні своєї діяльності.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на закрите дослідження інвестбанку Morgan Stanley.

Як повідомляється  якщо Visa залишиться в Росії, її втрати становитимуть мільярд доларів, для MasterCard дана цифра сягає 1,9 мільярда.

У разі згортання діяльності збитки будуть істотно менше: 160 і 350-470 мільйонів доларів відповідно.

Реклама:

Великі збитки у разі збереження бізнесу викликані тим, що, згідно з новим законом про національну платіжну систему, Visa і MasterCard доведеться розміщувати в ЦБ забезпечувальний внесок, рівний дводенному обороту.

Крім того, платіжним системам доведеться побудувати в Росії ще й процесингові центри. Також вони будуть зобов'язані сплачувати штрафи до 10% від розміщених у ЦБ внесків у разі відмови від надання послуг в односторонньому порядку.

Частка Росії в сукупній виручці становить 3-4% у Visa і 2% у MasterCard.

В результаті втрати для кожної компанії становитимуть лише кілька сотень мільйонів доларів. При цьому, як відзначають аналітики Morgan Stanley, маржа Visa і MasterCard в Росії нижче середньої по обом компаніям.

Закон про національну платіжну систему був прийнятий після того, як іноземні платіжні оператори почали блокувати картки, випущені  російськими банками, які потрапили під санкції.

У Росії визнали, що Visa і MasterCard занадто уразливі для політичного тиску з боку урядів країн Заходу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: