Думка експерта: Багато кримчан ризикують втратити нерухомість

Середа, 23 квітня 2014, 15:12

Кількість зловживань при реєстрації прав власності на об'єкти нерухомості в Криму перевершить всі очікування.

Таку думку висловила керуючий партнер Адвокатської компанії "Золота Середина" Марія Швець.

За її словами, сьогодні небезпека для власника втратити нерухомість в Криму виходить із території самого Криму.

"У Криму зараз створився правовий вакуум, коли механізми захисту, що передбачені українським законодавством, вже не працюють, а відповідні російські закони ще не набрали чинності. Відрізняються також погляди на право власності та можливість його захисту в Україні та РФ", - відзначає експерт.

Реклама:

Зокрема, вона підкреслює, що Україна і практично весь цивілізований світ продовжують вважати, що Крим є територією України. Тому всі права на нерухомість, що виникли до 17 березня 2014 року на території Криму згідно із українським законодавством, визнаються на материковій Україні.

"Тобто, Україна вважає, що всі речові права на нерухоме майно, в тому числі і право власності, заморозилися станом на 17 березня 2014 року, і ніякі зміни в цих правах відбутися не можуть до тих пір, поки територія Криму не буде звільнена від іноземної окупації", - пояснює Швець.

За словами адвоката, після набуття чинності прийнятого ВРУ закону "Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України" угоди з кримською нерухомістю можна буде здійснювати виключно на території материкової України, де працюють українські реєстри.

Всі ж угоди щодо нерухомості в Криму, які відбуваються на території самого Криму зараз, в Україні будуть вважатися нікчемними в силу вимог закону.

"Утім, визнання прав на території материкової України на практиці майже нічого не дає власнику розташованої в Криму нерухомості. Так, право, яке не може бути захищене з використанням машини державного примусу, є всього лише декларацією. А машина ця зараз у Криму - зовсім не українська", - підкреслює вона.

Крім цього, згідно з українським законодавством, право власності на нерухомість підтверджується правовстановлюючим документом, оформленим за законом, і має бути зареєстрованим у відповідному реєстрі.

Таким чином, для підтвердження права власності власникові нерухомості необхідний правовстановлюючий документ і документ , що підтверджує наявність такої реєстрації.

"Українські реєстри в Криму не працюють, таким чином, одну із складових цього "набору" на території Криму зараз отримати неможливо. Теоретично, документ, що підтверджує реєстрацію права власності в українському реєстрі, можна отримати на материку. Але далеко не всі можуть фізично здійснити зараз цю процедуру", - роз'яснює Швець

Що ж до РФ, то за її словами, там діє схожий з Україною порядок реєстрації права власності на нерухомість, що передбачає, що право виникає лише після його державної реєстрації.

"РФ обіцяла запустити в Криму російський реєстр з 1 травня 2014 року, пізніше термін запуску нібито був відсунутий до червня. У теорії, права на всі об'єкти нерухомості в Криму рано чи пізно повинні бути зареєстровані в такому реєстрі , що додасть їм повну легітимність з точки зору законодавства РФ і дозволить здійснювати операції з їх відчуження", - відзначає вона.

"Порядок наповнення цього реєстру, а також перелік документів, які є підставою для реєстрації права власності, поки нікому невідомий. Можна з великою часткою ймовірності припустити, що кількість зловживань на цьому шляху буде перевершувати всі очікування", - прогнозує юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!