У Путіна готують позови до ЄС щодо Третього енергопакету

Середа, 4 грудня 2013, 12:15

Росія готує по лінії СОТ позови до Євросоюзу з питань Третього енергопакету і енергокоректуванням.

Про це заявив міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, пишуть "Весті.Економіка".

"Ми працюємо над їх підготовкою... Подивимося, як будуть розвиватися події. Ми готові до того, щоб нотифікацію виробити і формально заявити наші вимоги по Третьому енергопакету і по енергокоректувань", - зазначив Улюкаєв.

"Ми стикаємося з посиленням протекціоністських заходів в світовій торгівлі. Ряд країн продовжує субсидувати своїх виробників або підтримувати їх іншими способами фактично в обхід норм СОТ.

Реклама:

Як приклад приведу "енергокоректувань", що використовуються Єврокомісією при проведенні антидемпінгових розслідувань щодо російського експорту, а також горезвісний Третій енергопакет, квотування поставок сільгосппродукції та тарифну політику щодо залізничних перевезень через територію деяких країн ЄС", - заявив раніше президент Володимир Путін.

"Потрібно вчитися обстоювати права національного бізнесу, активно використовувати механізми СОТ, як роблять сторожили цієї організації. У цьому зв'язку доручаю уряду спільно з діловими об'єднаннями виробити конкретні підходи і запустити в рамках СОТ процедури захисту інтересів російських виробників на зарубіжних ринках", - зазначив Путін.

Третій енергопакет включає в себе шість законодавчих актів, що передбачають обмеження на діяльність вертикально інтегрованих компаній, подібних "Газпрому", що обмежує діяльність російського газового холдингу.

Зокрема, пакет передбачає, що компанії - продавці газу не можуть володіти транспортними мережами.

Нагадаємо, раніше президент Віктор Янукович заявив, що допускає вихід України з Енергетичного співтовариства.

"Україна має повне право зробити заяву про вихід з цього третього енергопакету, якщо не будуть враховуватися наші інтереси", - сказав Янукович.

Як відомо, протокол про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства був підписаний 24 вересня 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!