Україна і Росія продовжать переговори щодо туркменського газу

Середа, 20 листопада 2013, 15:27

Україна і Росія продовжать переговори щодо прокачування по російських трубопроводах, газу закуповуваного в Туркменістані для України, незважаючи на певні складності і розбіжності сторін.

Про це прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв повідомив під час спільної прес-конференції з главами урядів України та Білорусі після засідання глав урядів СНД, передає УНІАН.

"Робота над цими документами буде продовжена. Я б жодних термінів не позначав. Якщо ми зуміємо поєднати всі позиції, значить домовимося. Чи відбудеться це через три місяці, через півроку, або пізніше - поживемо - побачимо", - сказав Медведєв.

Він зазначив, що, незважаючи на різницю позицій, переговори не переривалися.

Реклама:

"Я сказав, що це, напевно, найскладніший документ з того, що було запропоновано в якості документа на виконання Угоди про зону вільної торгівлі. Ми переговори не переривали, хоча наші позиції досить радикально різнилися, і це теж - правда", - сказав Медведєв.

При цьому він зазначив, що Україна є членом Європейської енергетичної хартії, і це також впливає на хід переговорів.

"Я сьогодні нагадав нашим партнерам, насамперед це стосується України, що у нас все-таки є і різні зобов'язання. Росія, наприклад, не бере участі у відповідних угодах, що стосуються енергетичної хартії, а Україна бере участь. Ми теж це повинні брати до уваги, як і цілий ряд інших міжнародних зобов'язань", - сказав Медведєв.

Також прем'єр-міністр зазначив, що Росія буде визначатися з конкретними діями в залежності від результатів проведення Вільнюського саміту.

"Мені б хотілося дочекатися результатів і подивитися, чим закінчиться листопад місяць для наших українських друзів. І вже, виходячи з цього, робити певні висновки", - сказав Медведєв.

Як повідомлялося, в кінці січня 2013 країни-учасники Зони вільної торгівлі в рамках СНД почали переговори про підготовку Угоди про транзит трубопровідним транспортом, яка, зокрема, дозволить Україні отримати доступ до російської газотранспортної системи для здійснення прямих поставок газу з Туркменістану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: