Ізраїльтянам дали ще 173 мільйони на вивезення отрути з Калушу

Понеділок, 18 листопада 2013, 15:17

Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації  уклала угоди з ТОВ "С.І. Груп Консорт ЛТД" на вивезення відходів на загальну суму 172,96 мільйона гривень.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на  "Вісник державних закупівель".

Згідно з повідомленням, з цієї суми 139,96 млн гривень піде на вивезення відходів з території внутрішнього поля Домбровського кар’єру у м. Калуші. Тендер провели за неконкурентною процедурою "у одного учасника" посилаючись на термінову необхідність у зв’язку з надзвичайною екологічною ситуацією, що склалася в регіоні.

Сьогодні отруйні розсоли - відходи калійного і магнієвого заводів - у затопленому кар’єрі підійшли до водоносного горизонту і загрожують потрапити у річку Лімницю, яка забезпечує Калуш питною водою, а звідти у Дністер.

Реклама:

Ще 33 млн гривень піде на вивезення небезпечних відходів із вмістом гексахлорбензолу з полігону токсичних відходів "Оріана-Галев".

Ізраїльська компанія "С.І.Груп Консорт Лтд" почала вигравати тендери на утилізацію небезпечних речовин в Україні в 2011 році, коли Міністерство природи очолював Микола Злочевський.

З того часу ізраїльтяни стали основним підрядником у цій сфері й отримали підряди на 1,38 млрд гривень. З цієї суми 475,48 млн гривень - на вивезення відходів з Калуського району.

Наприкінці жовтня міністр екології й природних ресурсів України Олег Проскуряков заявив, що для подолання екологічних проблем у Калуші виділено понад 400 мільйонів.

Зокрема 280 млн гривень на місцевий полігон "Оріана-Галев" із захоронення гексахлорбензолу, 140 млн гривень  на вивезення за кордон отрутохімікатів з Домбровського кар’єру, 6 млн гривень  на моніторинг Калуського гірничо-промислового району, 2 млн гривень - на пілотні роботи із встановлення завіси північного борту кар’єру.

До кінця року весь гексахлорбензол, за словами міністра, мають вивезти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!