Google: уряд США збільшує обсяги запитів даних

Субота, 16 листопада 2013, 15:32

Google заявляє, що кількість урядових запитів на розкриття даних користувача за останні три роки фактично подвоїлася.

Про це пише "CyberSecurity".

Гірше того, говорять в Google, що уряд США - лідер за запитами відомостей - не дозволяє компанії публікувати відомості про запити, хоча сама компанія не раз просила надати можливість розкриття більшого обсягу інформації.

Відповідно до останнього звіту "про прозорість", на частку американських федеральних і місцевих органів припадає більше половини від загального обсягу запитів по всьому світу, причому уряд США рік від року планомірно нарощує обсяги запитуваних даних.

Реклама:

В останньому звіті компанії, який охоплює період січня-червня цього року, говориться, що кількість запитів від американської влади склала більше 11 тисяч, що становить 42% від загальної кількості запитів.

Для порівняння: Індія яка розташувалася на другому місці зробила лише 2,7 тисяч запитів. Судячи з графіку поширеності запитів, у Вашингтоні збільшили кількість запитів до кінця звітного періоду, тобто в той момент, коли світова преса почала розкручувати історію з Едвардом Сноуденом.

У блозі Google сказано, що компанія через різні інстанції намагалася добитися можливості публікації більш докладного звіту, але отримувала відмову.

"Ми переконані , що це ваше право - знати, що саме за дані хоче отримати те чи інше урядове відомство", - говорить юридичний директор Google Річард Салгадо.

За його словами, велика частина відмов з боку федеральних силовиків пов'язана з таким визначенням, як "національна безпека".

Крім того, розвідувальні відомства дуже часто посилаються на постанови FISA або Foreign Intelligence Surveillance Act.

"У будь-якому випадку, ми не згодні з такою постановкою питання і вважаємо, що ви маєте право знати", - говорить Салгадо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: