Думка експерта: Учасниками другого рівня пенсійної реформи можуть бути 47% українців

Середа, 23 жовтня 2013, 19:01 -

Накопичувальна пенсійна система може стати певним стабілізатором розвитку національної економіки.

Таку думку висловив Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов.

За його словами, за попередніми оцінками, учасниками другого рівня обов’язкової накопичувальної пенсійної системи можуть бути 47% працюючого населення України.

"Якщо відрахування від заробітної плати до накопичувальної пенсійної системи в перший рік її запровадження становитимуть 2% з поетапним збільшенням до 7%, загальний обсяг річних пенсійних внесків на початковому етапі складе від 3,5 млрд гривень до 5 млрд гривень", - вважає експерт.

Він також зазначив, що при цьому протягом перших двох-трьох років стратегія інвестування коштів, накопичених в рамках другого рівня, може бути консервативною.

Реклама:

Наприклад, вони вкладатимуться в облігації внутрішньої державної позики, що дозволить державі використовувати їх на покриття дефіциту Пенсійного фонду. Через декілька років після впровадження другого рівня обсяги пенсійних накопичень становитимуть вже 15-20 млрд гривень.

"Вищезазначені обсяги ще не стануть критичною масою, яка зможе значно вплинути на розвиток економіки, однак будуть своєрідним позитивним індикатором для внутрішніх та зовнішніх інвесторів", - зазначив Леонов.

Він вважає, що питання залучення як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій є ключовим для розвитку економіки. Однак будь-які потенційні прибутки ніколи не зацікавлять інвесторів, якщо у них не буде довіри до ринку.

Експерт наголосив, що рушійною силою інвестиційного розвитку в нашій країні мають стати внутрішні капіталовкладники.

"Як свідчить досвід багатьох країн, накопичувальна пенсійна система виконує роль певного стабілізатора, адже фінансові ресурси, акумульовані в ній, можуть спрямовуватися на довгострокові інвестиції у розвиток національної економіки", - зауважив Леонов.

Необхідність запровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи зумовлена не лише економічними та соціальними аспектами, а й поточним станом фінансів у вітчизняній пенсійній системі, підкреслив Головуючий Ради УАІБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: