В Україні знизилося споживання нафтопродуктів

Вівторок, 22 жовтня 2013, 10:05

Скорочення імпорту палива за підсумками дев'яти місяців становило 19,4%.

Про це йдеться в даних Міндоходів, пише "Комерсант- Україна" .

Згідно зі статистикою Міндоходів, Україна в січні-вересні цього року скоротила імпорт нафтопродуктів (за кодом ТН ЗЕД 2710 ) на 19,4% (на 916,6 тис. тонн), до 4,7 млн тонн. Загальна вартість нафтопродуктів, ввезених в країну за цей період, становила 4,6 млрд доларів.

За вказаний період, зокрема, з Білорусії нафтопродуктів було імпортовано на 1,8 млрд доларів, з Росії - на 1,2 млрд доларів, з Литви - на 507,4 млн доларів.

Реклама:

Нагадаємо, що за кодом ТН ЗЕД 2710 оформлюються бензини, дизпаливо, мазут і реактивне паливо.

Зниження імпорту нафтопродуктів відбулося на тлі падіння обсягів переробки нафти.

Раніше Міненерговугілля розповсюдило дані, згідно з якими НПЗ і ГПЗ України в січні-вересні поточного року знизили переробку нафтової сировини на 34,1% (на 1,2 млн тонн) порівняно з аналогічним періодом 2012 року - до 2,3 млн тонн. Підприємства скоротили випуск бензину на 43,4% (до 731,5 тис. тонн), дизпалива - на 35,8% (до 700,8 тис тонн), мазуту - на 37% (до 367,8 тис тонн).

Як повідомляється, більшість українських НПЗ в минулому році припинили переробку нафти через негативну рентабельність.

Це було пов'язано з тим, що мито на експорт нафти з країн Митного союзу в півтора рази вище, ніж мито на експорт готових нафтопродуктів. Маючи податкову перевагу, російські та білоруські НПЗ витіснили з українського ринку продукцію місцевих виробників. Однак скорочення імпорту нафтопродуктів в країну відбувається вперше з 2008 року - останні роки він невпинно зростав.

Учасники ринку відзначають, що зниження споживання нафтопродуктів дійсно відбулося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!