Думка експерта: Падіння промвиробництва негативно позначилося на споживанні електроенергії

П'ятниця, 19 липня 2013, 20:24

На червневій динаміці споживання електроенергії негативно позначилося падіння промислового виробництва: попит на електроенергію з боку промисловості скоротився на 11,8% до 5 мільярдів кВт-год.

Про це заявив старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

За словами експерта, найбільше зниження продемонстрували машинобудування (-24,9% до 309 ГВт-год) і хімія (-20,6%). У металургії, на частку якої припадає найбільший обсяг споживання електроенергії в промисловості, зниження становило 9,1% до 2,8 млрд. кВт-год (23,4% загального споживання у червні).

"Попит з боку населення і комунальних підприємств зріс минулого місяця на 7,6% до 4,4 млрд кВт-год (41% загального споживання). У червні експорт електроенергії збільшився на 7,6% до 939 млрд кВт-год (+8,7%), оскільки скорочення постачань до Білорусі (-60% до 165 ГВт-год) було компенсовано 22-кратним збільшенням обсягів експорту в Польщу (до 125 ГВт- ч)", - говорить експерт.

Реклама:

За словами Сакви, в цілому на частку експорту довелося 6,5% обсягів виробництва електроенергії в червні. Вироблення електроенергії скоротилася в червні на 2,0% до 14,4 млрд кВт-год. ГЕС, скориставшись підвищенням рівня води в річках, минулого місяця знову істотно збільшили обсяги виробітку (+43% р / р до 1,5 млрд. кВт-ч). Виробництво електроенергії на АЕС скоротилося на 11,3% до 5,9 млрд кВт-год, що в свою чергу сприяло зростанню обсягів випуску у теплових енергогенеруючих компаній (+24% м / м до 6,9 млрд. кВт- год, і практично без змін).

"Різке скорочення виробництва на АЕС може свідчити про намір уряду збільшити виробництво електроенергії тепловими генкомпаниями з тим, щоб прискорити використання їх надлишкових запасів вугілля і підтримати попит на нього", - підсумував анлітік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!