Банк Новинського намагається відсудити у позичальників 6,1 мільярда - ЗМІ

П'ятниця, 7 червня 2013, 09:29

Банк "Форум", що належить мільярдерові Вадиму Новинському, виступає в якості позивача в 973 справах на суму понад 6,1 млрд гривень.

Про це пише Forbes з посиланням на джерела.

Згідно з повідомленням, банк займає 25-е місце за розміром активів, його кредитний портфель на початок року дорівнював 6,6 млрд гривень. Юридичні фірми, супроводжуючі ці справи, можуть заробити на них від 500 млн до 1 млрд гривень, при цьому частина цієї суми банк їм уже сплатив.

Позови "Форуму" до найбільшим позичальникам підтримує юридична компанія "Алексєєв, Боярчуков і партнери", розповідають два джерела, знайомі з ситуацією в банку.

Реклама:

"Мінімум 90%", - відповідає один з них на питання, яку частку позовів "Форуму" веде ця фірма.

"Не коментую",- заявив голова правління банку "Форум" Андрій Яцура. Інформація про клієнтів - конфіденційна, написав представник юридичної компанії.

Як пише видання, більшість позовів були подані в 2011-2012 роках.

"Єдиним способом захисту інтересів банку, коли вичерпані всі способи мирного врегулювання відносин, є подача позовів", - пояснює Вадим Березовик, який в ті роки очолював правління "Форуму".

За його словами, якщо банк не може впоратися своїми силами, то змушений наймати юридичні компанії.

Останні роки банк подавав до судів практично на всіх позичальників, які хоч якось порушили умови договору, зазначає банкір, знайомий з ситуацією в "Форумі". Це підтверджує і Кравець, компанія якого представляла в судах інтереси позичальників банку "Форум".

Думка Березовика про те, що суд - кращий спосіб роботи з проблемною заборгованістю, поділяють далеко не всі.

"Банкам вигідніше вирішувати конфліктні ситуації до суду. Банк зацікавлений в отриманні грошових коштів, а не у стягненні заставного майна", - стверджує старший юрист адвокатської фірми Engarde Ярослав Яровий.

За його словами, більшість банків воліють йти на поступки з нарахування відсотків і штрафних санкцій, якщо бачать, що позичальник готовий платити хоч щось.

"При судовому врегулюванні в кращому випадку банк отримує 40% від суми позову, а часто нічого не отримує", - констатує Кравець.

Як йдеться в матеріалі, юридичним компаніям, які обслуговували проблемні борги банку "Форум", судячи з усього, вдалося непогано заробити.

"Десять позовів, які ведуть юридичні компанії, за сумою можуть в десятки і сотні разів перевищувати масу позовів, що подаються до роздрібних клієнтів. Це непорівнянні цифри", - запевняє Березовик.

Витрати на судовий супровід позовів можуть досягати 10-20% від суми позову, і частину грошей необхідно заплатити авансом, підкреслює Кравець.

Активи "Форуму" на 1 квітня 2013 дорівнювали 9,3 млрд гривень. У першому кварталі його кредитний портфель виріс на 10% до 7,3 млрд гривень.

Нагадаємо, в жовтні 2012 року "Смарт-Холдинг" Новинського закрив операцію з придбання 96,0635% акцій "Форуму" у німецького Commerzbank.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!