Американські компанії "приховали" в офшорах 127 мільярдів

Вівторок, 4 червня 2013, 12:48

55 американських компаній мінімізували податкові виплати на 127,5 млрд доларів за допомогою офшорних юрисдикцій.

Про це повідомляється в дослідженні громадської організації "Громадяни за податкову справедливість" (Citizens for Tax Justice, CTJ), пише "Лєнта.ру".

CTJ посилається на дані компаній, що звітують про обсяги коштів на офшорних рахунках.

За підсумками останнього фіскального року 55 компаній, в тому числі Dell, Nike, Microsoft і Apple, тримали на цих рахунках 453 млрд доларів.

Реклама:

Як зазначає CTJ, компанії визнають, що в разі повернення цих коштів у США їм доведеться заплатити корпоративний податок за середньою ставкою в 28%. У підсумку, як підрахували в організації, бюджет США недорахувався 127,5 млрд доларів.

CTJ уточнює, що дані доступні тільки для 55 компаній, оскільки вони повідомляють, за якою ставкою їм довелося б заплатити податок при переказі коштів в США.

Всього ж кошти в офшорах тримають 290 компаній зі списку Fortune 500. 235 компаній, які відмовляються повідомляти ставку, тримають на офшорних рахунках 1,3 трлн доларів.

Відхід від сплати або мінімізація податків, на відміну від ухилення, не є кримінальним злочином. Проте влада називає відхід від сплати податків аморальною і суперечить духу закону практикою.

У США обговорення мінімізації виплат активізувалося після того, як в середині травня Сенат звинуватив Apple у відході від сплати податків з 74 млрд доларів.

Активної критиці у зв'язку з мінімізацією податків піддається також Google і інші глобальні компанії.

Керівництво організацій запевняє, що не порушує закони і, як правило, посилається на обов'язок сплачувати податки за максимально ефективною схемою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: