Світовий ринок скрапленого газу зросте на третину

Четвер, 20 червня 2013, 15:06

Обсяг світової торгівлі скрапленим природним газом (СПГ) зросте майже на третину до 2018 року, що допоможе подолати дефіцит, очікуваний в найближчі два роки.

Про це йдеться в звіті Міжнародного енергетичного агентства (IEA), пише Reuters.

Поставки стануть зростати з 2015 року, коли США почнуть експорт СПГ, а Австралія запустить низку проектів зі зрідження газу, йдеться в звіті.

"Ринки СПГ випробують безпрецедентний дефіцит у 2013-2014 роках, так як попит в Азії буде зростати швидше пропозиції, а багато існуючих підприємств зіткнуться зі скороченням поставок сировини, що буде повторенням ситуації 2012 року".

Реклама:

Торік світовий експорт СПГ знизився за рахунок того, що великі постачальники Єгипет і Індонезія намагалися задовольнити внутрішній попит, в Ємені проходили акції протесту та збройні сутички, кілька проектів в Анголі були затримані, а ряд заводів у Катарі були закриті на профілактичний ремонт.

У 2015 році повинні почати експорт три заводи СПГ загальною потужністю 19 мільярдів кубометрів, але в той же час світові експортні потужності знизяться на 13 мільярдів кубометрів, за розрахунками IEA.

За рахунок цього може зрости попит на російський газ, йдеться в звіті.

Обсяг світових продажів СПГ зросте на 31% з 2012 по 2018 рік до 100 мільярдів кубометрів, прогнозує агентство. Обсяг трубопровідних поставок газу в цей же час імовірно підвищиться на 30% до 700 мільярдів кубометрів.

Загальний експорт газу з США, Канади, Чилі та Мексики до 2017 року перевищить імпорт в основному за рахунок дешевого сланцевого газу США, за розрахунками IEA.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!