Політика МВФ щодо України досить негнучка - експерт

Неділя, 2 червня 2013, 10:05

Політика МВФ щодо України досить негнучка і навряд чи зміниться в найближчому майбутньому.

Таку думку висловив екс-заступник голови НБУ та Мінфіну, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко, передає ZN.UA.

"До влади у Світовому банку приходять китайці. У них інша ідеологія та інші підходи. У МВФ ж головні місця займають американці і французи з американським духом, тому я не вірю, що можна очікувати перегляду позицій фонду", - зазначив експерт.

Директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін звернув увагу, що МВФ, співпрацюючи з різними країнами, націлений не стільки на стимулювання розвитку економіки, скільки на створення умов для забезпечення безпеки їх зовнішніх кредиторів від невиконання зобов'язань.

Реклама:

"Зараз умови МВФ до України гірші, ніж вони були ще півроку тому. Політика бюджетної економіки в Європі себе не виправдала, а нас змушують йти цим шляхом", - сказав експерт.

У свою чергу виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко зазначив, що міжнародні ринки капіталу сприятливі для України через політику кількісного пом'якшення ключових емісійних центрів світу.

"Поточні котирування кредитно-дефолтних свопів на рівні 575 базисних пунктів - це взагалі дуже непогано. Підписання угоди з МВФ дозволить Мінфіну позичати ресурси на ще більш вигідних умовах", - заявив фахівець.

Голова ж представництва Morgan Stanley в Україні Ігор Мітюков зазначив, що офіційному Києву вдасться домовитися або з МВФ, або з Росією (щодо зниження вартості газу), у такому разі Україна уникне зниження своїх міжнародних інвестиційних рейтингів.

"Якщо відбудуться ці дві події, то в нас є всі можливості очікувати підвищення українського рейтингу", - підкреслив фінансист.

Нагадаємо, за даними директора гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олени Щербакової, Україна наприкінці квітня 2013 року виплатила 2,13 млрд доларів за кредитом Міжнародного валютного фонду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: