Китай починає боротьбу проти припливу спекулятивних грошей

Середа, 8 травня 2013, 17:56

Центробанк Китаю дав зрозуміти, що готується змінити свою монетарну стратегію, щоб уникнути припливу спекулятивного капіталу.

Квітневий експорт з Китаю перевершив очікування, що, як спочатку здається, вказує на поліпшення стану економіки Китаю та світового попиту, пише Reuters.

Але економісти негайно запідозрили, що ці цифри були штучно роздуті інвесторами, які маскували спекулятивні ставки щодо юанів під торгові платежі.

Зіткнувшись з тим, що приплив цих коштів може викликати таке швидке зростання юаня, що він дестабілізує експорт та економіку в цілому, Народний банк Китаю почав втручатися у внутрішній валютний ринок, купуючи долари і продаючи юань.

Реклама:

Однак питання про те, як не допустити шкоди для внутрішніх ринків, зберігається.

Дилери повідомили, що регулятори запитували їх про попит на тримісячні векселя. Кілька годин по тому, після закриття ринків, Народний банк Китаю повідомив, що 9 травня виставить на аукціон тримісячні векселі на 10 мільярдів юанів (1,6 мільярда доларів).

Це порівняно невелика сума, але Центробанк не випускав векселі, які виводять ліквідність на термін від трьох місяців до трьох років, з 2011 року.

Замість цього він покладався на короткострокові угоди про викуп облігацій, щоб змусити гроші рухатися швидше з ринку і на ринок, як роблять багато центробанків у розвинених країнах.

Таке рішення говорить про те, що Народний банк Китаю готується до систематичної довгостроковій відкачки грошової маси з ринку, щоб пом'якшити вплив "гарячих" грошей на економіку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!