Банки Кіпру відновили свою роботу

Четвер, 28 березня 2013, 13:04

Банки Кіпру знову відкрилися для клієнтів після двотижневої перерви.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на The Guardain.

Як повідомляється, кіпрська біржа залишиться закритою до 2 квітня.

Одночасно кіпрська влада ввела жорсткі обмеження на виведення коштів з рахунків та операції з валютою.

Реклама:

Зокрема, в місцевих банкоматах можна буде зняти не більше 300 євро в день, а за кордон фізичні особи зможуть вивозити не більше тисячі євро готівкою. Обмежувальні заходи будуть діяти протягом тижня, перш ніж уряд прийме рішення про їх скасування чи продовження, вказує Agence France-Presse.

Перед відкриттям кіпрських кредитних організацій влада держави посилила охорону банківських відділень, побоюючись невдоволення населення. Однак, як передають ЗМІ, незважаючи на черги (до 25-30 чоловік у багатьох банках), кіпріоти поводяться мирно і тихо, хоча і засмучені введеними обмежувальними заходами. Так, багато хто скаржиться, що держава викрала у них зароблені за багато років заощадження.

Як передає BBC News, деякі кіпрські банки не відкрилися вчасно, а найдовші черги вишикувалися до відділень Cyprus Popular Bank (Laiki Bank). Саме Laiki Bank, другий за величиною на Кіпрі, буде реструктуризований відповідно до антикризового плану влади.

Відповідно до плану, прибуткові активи Laiki Bank будуть об'єднані з Bank of Cyprus, після чого рахунки в обох банках, що перевищують сто тисяч євро, будуть заморожені. Потім з них буде списана частина коштів, але яка саме, офіційно поки не повідомлялося. Міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс раніше заявляв, що з великих депозитів в Laiki Bank може бути списано до 80% від наявної суми, а в Bank of Cyprus - до 40%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: