Великі депозити в банках Кіпру обкладуть податком у 40%

Вівторок, 26 березня 2013, 15:14

Вкладники кіпрських банків, на рахунках яких є менше 100 тис євро, не будуть залучені, а збиток вкладників з рахунками на суми вище 100 тис євро може досягти 40%.

Про це заявив міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс в інтерв'ю ВВС.

За його словами, неминучий деякий відтік капіталів після того, як 28 березня відкриються банки. Однак він вважає, що після надходження до банків через кілька тижнів фінансової допомоги ЄС і МВФ положення нормалізується, і до інвесторів повернеться впевненість.

Хоча кіпрська економіка зіткнеться зі значними труднощами, міністр вважає, що країна перебуває на порозі енергетичного буму в зв'язку з підготовлюваною експлуатацією газових родовищ біля південного узбережжя острова.

Реклама:

Він заявив також, що уряду вдалося узгодити більш вигідні для Кіпру умови надання нових позик з Росії.

Відповідно до досягнутої угоди, на великі рахунки в двох найбільших банках країни буде накладено конфіскаційний збір.

Стало відомо, що рахунки понад 100 тисяч євро в банках Bank of Cyprus і Laiki будуть заморожені і використані при рекапіталізації першого банку і виплати заборгованості другого, а збитки вкладників в кінці кінців будуть конвертовані в банківські акції.

Великі вкладники, багато з яких є російськими громадянами, не зможуть оперувати своїми рахунками до тих пір, поки реструктуризація банків не завершиться.

Представник уряду заявив, що збитки таких незастрахованих рахунків складуть близько 30%.

Угода по Кіпру вперше покладає фінансовий тягар з порятунку банків не на уряд і платників податків, а на вкладників.

Як повідомляється, незважаючи на порівняно невеликі розміри економіки Кіпру, багато економістів висловлювали побоювання, що банківська криза в цій країні може поширитися на всю єврозону, якщо Кіпру доведеться відмовитися від євро.

Такий вимушений вихід Кіпру з єврозони міг би спричинити втрату довіри до євро в цілому, і привести до відтоку капіталів з інших слабких економік єврозони, перш за все Греції.

Хоча небезпека виходу Кіпру з європейської валютної системи відступила, країна неминуче зіткнеться з серйозними економічними труднощами в подоланні кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: