Митний союз втрачає привабливість для українського бізнесу

Неділя, 24 березня 2013, 09:49

Зовнішня торгівля України все більше переорієнтовується з СНД на ЄС та інші країни.

Про це пише директор Інституту стратегічних оцінок при президентському фонді Леоніда Кучми "Україна", академік НААН, доктор економічних наук, професор Павло Гайдуцький з посиланням на результати дослідження, проведеного Інститутом, передає ZN.UA.

За 18 років у зовнішньоторговельному обороті України частка країн СНД скоротилася з 56 до 36%. Разом з тим збільшилася частка ЄС та інших країн.

Як зазначає автор, "це не вина України або її влади, це інтереси бізнесу, споживачів".

Реклама:

"Це нормальна диверсифікація зовнішньої торгівлі, здійснювана навіть в тому ж ЄС або інших торговельних союзах... Цим процесам неможливо протистояти будь-якими санкціями або тим більше державними стимулами. Інтерес бізнесу сильніше будь-яких штучно придуманих в державних установах пріоритетів", - підкреслив Гайдуцький.

Географічна структура високотехнологічного імпорту в Україну свідчить про те, що на Митний союзу доводиться тільки 24%, а основна частка (40%) - на ЄС і 36% - на інші країни. В цілому частка високотехнологічного імпорту України з МС майже в два рази нижча загальної частки імпорту. У той час як по ЄС і іншим країнам, навпаки, частка високотехнологічного імпорту перевищує частку загального імпорту.

"Більш того, країни МС теж не є основними споживачами українського високотехнологічного експорту, майже дві третини якого йде в інші держави, у тому числі 37% - в ЄС. Отже, для українського бізнесу інтеграційна привабливість теж тяжіє не до МС, а до ЄС", - констатував директор Інституту стратегічних оцінок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!