Збільшувати збори до фонду гарантування вкладів не можна - банкіри

Середа, 30 січня 2013, 15:02

Збільшення відрахувань до Фонду гарантування вкладів за сучасних економічних умов є неприйнятним.

Про це йдеться у прес-релізі Асоціації українських банків.

Як сказано у повідомленні, асоціація направила голові НБУ Ігорю Соркіну та директору-розпоряднику Фонду гарантування вкладів фізосіб Олені Шаровій зауваження до проекту змін до положення "Про порядок розрахунку, нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування вкладів фізосіб".

Як зазначив у своєму листі президент асоціації Олександр Сугоняко, запропонований проектом перехід банків на сплату диференційованих зборів до фонду гарантування вкладів у теперішніх економічних умовах є недоцільним та носитиме дестабілізуючий характер для діяльності банків.

Реклама:

Зокрема, за словами Сугоняко, підвищення розміру зборів до фонду призведе до збільшення витрат банків, а в окремих випадках до збитків та падіння капіталу.

"Для компенсації додаткових витрат банки будуть змушені підвищувати процентні ставки за кредитами, які і так є непомірно високими для суб'єктів економіки. Таким чином, запропоноване фондом підвищення зборів фактично стане на заваді виконанню поставленого банківській системі президентом завдання щодо збільшення обсягів кредитування економіки", - сказано у повідомленні асоціації.

Як відзначив Сугоняко, за оцінками міжнародних фінансових організацій Україна увійшла у стан рецесії, що підвищує загрози виникнення нової хвилі фінансової кризи.

"За цих умов прийняття змін до порядку розрахунку зборів до фонду гарантування вкладів, внаслідок яких розмір зборів зросте для переважної кількості банків, є неприйнятним для банківської галузі з економічних причин", - сказано у заяві Асоціації українських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: