"Регіонал" пропонує розраховуватися за оренду землі тільки грошима

Понеділок, 28 січня 2013, 09:13

Орендарям землі можуть заборонити розраховуватися з її власниками товарами і послугами.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, встановити виключно грошову форму розрахунків за оренду землі нардеп Євген Сігал (Партія регіонів) запропонував в законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за оренду земельних ділянок", текст якого був опублікований 25 січня.

Зараз у законі зазначено, що орендна плата може вноситися також товарами чи послугами - на вибір землевласника, пише видання.

Реклама:

"Повинна зрости і вартість оренди, вважає автор законопроекту. Якщо зараз вона визначається не менше 3% від нормативної грошової оцінки ділянки, то в документі пропонується встановити її в межах від 4% до 10%.

Крім того, плата за оренду повинна проводитися орендарем щомісяця рівними частками від загального розміру річного платежу, а не раз на рік, як часто на сьогодні відбувається", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, в минулому році Сігал вже реєстрував у Верховній раді аналогічний законопроект, але колишній склад парламенту не встиг його розглянути.

Землевласники скаржаться на чинне законодавство в цій сфері, стверджує Сігал.

"Орендарі намагаються завищити ціни на продукцію та послуги, які надаються в рахунок орендної плати. А продукція часто виявляється більш низької якості, ніж заявляють орендарі", - говорить він.

На думку автора законопроекту, прозорість оплати оренди в грошовій формі забезпечить також сплату податків на доходи фізичних осіб.

У свою чергу, великі орендарі земель виявилися зацікавленими в переході на грошові розрахунки.

"Агрокомпанії, яка обробляє 30-50 тис га, доводиться розраховуватися з 4-8 тис пайовиків. Тож з точки зору орендаря такої компанії простіше заплатити гроші, а не возитися з поставкою кожному пайовику продукції", - говорить топ-менеджер однієї з великих агрокомпаній.

У той же час, за словами, співрозмовника видання, щомісячні платежі можуть не тільки приводити до постійного вимивання оборотного капіталу підприємств, але й суттєво ускладнювати роботу агрокомпанії.

"Кожен місяць, замість того щоб займатися своєю звичайною операційною діяльністю, компанія повинна буде шукати шляхи розрахунку з усіма пайовиками", - сказало джерело.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: