Через високі ставки іпотека є недоступною для українців

П'ятниця, 7 грудня 2012, 13:11

Через захмарні ставки і жорсткі вимоги іпотека стала недоступною для українців.

Сегмент кредитування нерухомості починає втрачати великих гравців, пише ТСН.

Так, в листопаді іпотечні програми згорнули одразу три великих банки з числа 50 основних українських лідерів за активами, це УкрСиббанк, БМ Банк і ВТБ Банк.

Ці банки тимчасово призупинили кредитування, як на первинному ринку, так і на вторинному.

Реклама:

У решти фінустанов кредитні ставки на придбання нерухомості зросли з літа 2012 року на 5% - з 23% до 28%, тобто практично до рівня кризового 2009 року.

"Зараз квартири купують одиниці, люди зі зв'язками чи з величезними офіційними зарплатами. Для пересічних українців кредит на житло - це фантастика", - сказав президент Союзу з нерухомості Олександр Рубанов.

Кредитні ставки дійсно стали не підйомними. Переплачувати три-чотири вартості квартири більше ніхто не хоче.

Українці воліють чекати здешевлення іпотечних позик, або кредитуються на незначні суми: 7-13 тисяч доларів строком на два-три роки.

Як правило, вони купують на "вторинці" житло економ-класу.

За даними компанії "Простобанк Консалтинг" на середину листопада 2012 року кредити на купівлю нерухомості на вторинному ринку пропонують 26 банків з числа 50 найбільших за розміром активів.

Експерти вважають, що такі ставки заморозять ринок іпотечного кредитування.

Вже зараз попит на купівлю квартир в кредит впав до рівня кризового 2009 року.

"Українці збідніли, і не можуть виплачувати кредити з випередженням графіка, у них немає впевненості в завтрашньому дні. А нам незрозуміла політика Нацбанку, і ми теж не хочемо ризикувати і знижувати ставки з іпотеки", - говорить один з менеджерів великого банку.

На думку співрозмовника, перспектив, які б відкривали безхмарне майбутнє для банків та їхніх потенційних клієнтыв, немає, тому така ситуація з іпотекою, швидше за все, продовжиться ще не один місяць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: