Влада хоче контролювати імпорт електроніки і ювелірних виробів

Четвер, 8 листопада 2012, 09:37

Уряд має намір посилити контроль над продажем високоліквідних імпортних товарів на внутрішньому ринку України.

Звинувативши платників єдиного податку в реалізації незаконно ввезених на митну територію ювелірних виробів, годинників та електроніки, чиновники хочуть зобов'язати бізнес застосовувати касові апарати з паралельним обліком витрат на придбання таких товарів, пише "Комерсант-Україна".

Кабмін 7 листопада зареєстрував у Верховній раді законопроект №11404, запропонувавши депутатам внести до Податкового кодексу ряд змін для "належного контролю" над реалізацією товарів іноземного виробництва.

Пильна увага контролюючих органів буде направлена на платників єдиного податку I-III груп, які займаються торгівлею високоліквідними імпортними товарами - ювелірними виробами, годинниками, побутовою технікою, комп'ютерами та мобільними телефонами.

Реклама:

Їх зобов'яжуть застосовувати реєстратори розрахунково-касових операцій, а підприємців, які не є платниками ПДВ, - ще й вести облік витрат на придбання такого імпорту.

Обов'язковою для обліку буде завірена декларантом копія митної декларації.

У пояснювальній записці автори законопроекту пояснюють посилення контролю над "єдиноподатниками" тим, що саме через СПД здійснюється реалізація нелегального імпорту кінцевому споживачеві.

А в Україну високоліквідний імпорт потрапляє завдяки лібералізації митних процедур.

Оцінити обсяг тіньового ринку високоліквідних товарів в Держмитниці не можуть.

"Цю цифру не зможе назвати жоден співробітник - ні у нас, ні за кордоном", - заявив начальник департаменту боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Держмитниці Олександр Попівняк.

Однак у прес-службі відомства зазначають, що найчастіше нелегально намагаються ввезти комп'ютери, ноутбуки, планшети і телефони.

Експерти ж відзначають, що безконтрольному ввезенню сприяє корупція на кордоні, а введення розрахунково-касових реєстраторів призведе лише до посилення податкового тиску на бізнес.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!