НБУ спростив контроль за експортними та імпортними операціями

П'ятниця, 5 жовтня 2012, 11:53

НБУ затвердив зміни до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями.

Про це повідомляє офіційний сайт Національного банку України.

Згідно з повідомленням, затверджені зміни дають змогу банкам знімати з контролю експортні, імпортні операції резидентів у разі оформлення митних декларацій (МД) як на паперовому носії, так і у формі електронного документа.

Також Нацбанк врегулював питання щодо здійснення банками валютного контролю за зазначеними операціями резидентів.

Реклама:

Зокрема, установлене загальне правило, згідно з яким банки матимуть змогу знімати з контролю експортні та імпортні операції резидентів лише на підставі інформації про ці операції в реєстрах митних декларацій.

Для цього немає потреби пред’являти клієнтам оригінали цих декларацій (незалежно від оформлення митних декларацій на паперовому носії чи у формі електронних документів).

Якщо інформації про такі операції у відповідних реєстрах немає, то банки матимуть змогу знімати з контролю експортні, імпортні операції резидентів  на підставі письмових повідомлень митних органів та засвідчених у встановленому законодавством України порядку копій митних декларацій.

Крім того, вищезазначеними змінами передбачено:

-  доповнення Інструкції нормами про засвідчення журналів експортних, імпортних операцій, які ведуться у паперовому або електронному вигляді, відповідних брошур керівником банку або уповноваженою ним посадовою особою банку (а не керівником і головним бухгалтером, як це було передбачено до цього часу);

- зазначення у журналах експортних, імпортних операцій, крім того,  інформації про дату оформлення митної декларації та її номер (у разі оформлення МД), найменування та дату файла реєстру МД (у разі надходження реєстру МД).

Постанова  набирає чинності з  5 жовтня 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: