Гривня росте разом з подорожчанням валюти

Середа, 24 жовтня 2012, 09:03

Дефіцит банківських ресурсів не може стримати знецінення гривні на валютному ринку. На тлі 28% овернайта курс долара 23 жовтня підскочив до трирічного максимуму.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Банкіри пояснюють цей парадокс тим, що дефіцит гривні, створений Нацбанком для недопущення її девальвації, не здатний стримати зростання клієнтського попиту на валюту напередодні парламентських виборів.

На міжбанківському ринку склалася парадоксальна ситуація - одночасно росте як вартість гривні, так і долара.

Реклама:

Згідно з валютним "індикатором", 23 жовтня вартість американської валюти сягнула майже трирічного максимуму - 8,169-8,181 гривні, подорожчавши з початку жовтня на 3 копійки.

В останній раз так дорого безготівковий долар коштував ще 10 листопада 2009 року. Готівковий долар поки продається в обмінних пунктах трохи дешевше - в середньому по 8,158-8,178 гривні.

Незважаючи на підвищення попиту на американську валюту і, як наслідок, знецінення гривні до долара США, на ринку зберігається дефіцит національної валюти.

Вартість гривневого кредиту овернайт 22 жовтня на міжбанку в середньому досягла 27,8%. Це майже найвищий рівень ціни нічних гривневих ресурсів за весь рік - більше було лише 8 жовтня, коли гривня коштувала 31,2%.

За останні два тижні овернайт не опускався нижче 18%, тоді як після попередніх цінових піків в серпні-вересні ставки падали навіть до 5-7% річних. Вчора в системі TRData великі та середні банки виставляли котирування добових кредитів на покупку по 20-28%, а на продаж - 27-48%.

Банкіри пояснюють цю тенденцію зусиллями Нацбанку зі стримування курсу напередодні виборів.

Зазначимо, що обсяг коштів на коррахунках банків зараз складає 19,9 млрд гривень, хоча ще минулого тижня він опускався до 15,4 млрд гривень.

22 жовтня стало відомо, що все більше економістів упевнені, що Україні не вдасться уникнути девальвації гривні на 10% відразу після виборів.

Як повідомлялося, раніше екс-міністр економіки Сергій Терьохін заявив, що уже на початку 2013 року в Україні за долар даватимуть 10 гривень.

Міжнародні резерви України впали на 2,5 % минулого місяця, а Нацбанк витратив 1,8 мільярда доларів на підтримку курсу гривні.

Нагадаємо, через валютну паніку українці у вересні скупили майже 2 мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: