"Газпром" закінчив будувати газопровід в обхід України

Середа, 29 серпня 2012, 18:47

Російський "Газпром" 28 серпня завершив зварювання останнього стику другої нитки газопроводу "Північний потік" (Nord Stream).

Про це йдеться в повідомленні концерну, передає DT.UA.

Стик поєднав морську ділянку з берегом, а також з наземною інфраструктурою на російському березі в бухті Портова (Ленінградська область) недалеко від Виборга.

У найближчі дні нитка буде готова до заповнення "технічним" газом, а початок постачань газу до Європи по другій нитці "Північного потоку" намічено на четвертий квартал 2012 року.

Реклама:

Нагадаємо, що запуск першої нитки "Північного потоку" був урочисто здійснений прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним і канцлером Німеччини Ангелою Меркель в листопаді 2011 року.

Планується, що після виходу на проектну потужність обох ниток повністю автоматизований "Північний потік" зможе транспортувати 55 млрд куб. м газу на рік з Росії до Європи протягом мінімум 50 років.

Відзначимо, що раніше джерела в українському Міненерго і російському "Газпромі" прогнозували, що втрати України від запуску "Північного потоку" можуть скласти близько $ 700 млн.

Разом з тим, за прогнозами незалежних експертів, оцінити вплив "Північного потоку" на Україну можна буде не раніше 2015 року, коли газопровід вийде на повну потужність і коли будуть видні масштаби переформатування газопостачання Європи, в тому числі, і наслідки для України.

При цьому набагато серйозніше по Україні може вдарити введення в експлуатацію "Південного потоку" (South Stream), хоча плани його будівництва ще туманні.

Тим часом, за останньою інформацією від джерел у "Газпромі", за сім місяців 2012 року в грошовому еквіваленті Україна вже втратила понад $ 290 млн від скорочення транзиту російського газу через свою територію.

В цілому в поточному році Україна недоотримає $ 500 млн виручки через введення обхідного газопроводу, порахували в російській компанії.

Як повідомлялося, за даними Міненергоугольпрома, транзит природного газу по території України в країни Західної Європи в січні-липні 2012 року скоротився на 23,62% (15,085 млрд куб. м) - до 48,765 млрд куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: