Греція мусить лишитися в зоні євро – президент Франції

Субота, 25 серпня 2012, 18:38

Греція повинна залишитися в зоні обігу спільної валюти євро.

Про це заявив президент Франції Франсуа Олланд, повідомляє Радіо "Свобода".

Але ця країна повинна "засвідчити, що варта довіри" в виконанні її зобов’язань скоротити бюджетний дефіцит, наголосив він після зустрічі в Парижі з прем’єр-міністром Греції Андонісом Самарасом.

Грецький керівник, зі свого боку, пообіцяв, що його країна "впорається з завданням" і залишиться в зоні євро.

Реклама:

У п’ятницю такими ж заявами закінчилася зустріч Андоніса Самараса з канцлером Німеччини Анґелою Меркель у Берліні.

На переговорах із керівниками цих двох найпотужніших економік Європи прем’єр Греції хотів домогтися підтримки своєму проханню, щоб Афінам дозволили здійснити необхідні для отримання міжнародної фінансової допомоги реформи протягом чотирьох років, а не двох, як то визначають нині чинні домовленості про надання цієї допомоги.

За цими домовленостями, Греція мусить засвідчити, що до 2015 року скоротить бюджетні витрати на 11,5 млрд євро, щоб у вересні отримати наступний транш міжнародної допомоги на 31,5 млрд євро.

Без цих коштів Греції може загрожувати дефолт, а відтак вона була б змушена відмовитися від євро.

За умовами надання міжнародної фінансової допомоги від Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду на загальну суму в 130 млрд євро, узгодженого в березні 2011 року, Греція зобов’язалася здійснити низку болісних реформ, щоб радикально скоротити бюджетні видатки і зменшити державний борг.

Ці заходи вже призвели до погіршення рівня життя населення країни і соціальних заворушень по всій Греції.

У травні 2010 року Греція вже отримувала таку саму допомогу на 100 млрд євро, але тих коштів і здійснених за умовами тієї допомоги заходів заощадження не вистачило, щоб вивести країну з глибокої бюджетної і боргової кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: