У Росії гальмування економіки вийшло за межі виробничого сектора

Вівторок, 21 серпня 2012, 11:58

У липні в Росії до гальмування у виробництві та інвестиційній активності додалося уповільнення зростання споживчого попиту через прискорення інфляції.

Липневий стрибок виробництва - до 3,4% з 1,9% у червні - мінімум на 0,5 процентного пункту забезпечений додатковим робочим днем, підрахували в Capital Economics, пишуть "Ведомости".

Реальне зростання промисловості до попереднього місяця (з виключенням "зайвого" дня і сезонного фактора) було, як і в червні, нульовим.

Також продовжилося і скорочення інвестиційної активності: зростання інвестицій в липні знизилося до 3,8% проти червневих 4,7% (10,2% за січень - липень), а обсяги будівництва і зовсім впали на 3,2% (за сім місяців зростання на 3,7%).

Реклама:

Головним чинником зростання російської економіки залишається споживчий попит: у I кварталі, як випливає з даних Росстату, з 4,9% зростання ВВП споживання забезпечило 3,8 п. п., нагадують аналітики "Ренесанс капіталу".

Тепер пригальмувало і споживання: у липні зростання роздробу в річному порівнянні становило 5,1% проти 6,9% у червні (6,8% з початку року).

Прискорення інфляції сповільнило зростання реальних зарплат, хоча воно залишається високим (10,2% проти 12,9% у червні); темп росту реальних доходів скоротився до 2,2% (3% у червні).

Липневі дані - це сигнал, що уповільнення почало поширюватися на інші сектори економіки крім виробництва, вважає Ліза Єрмоленко з Capital Economics: зростання в III кварталі може сповільнитися до 3% проти 4% у II кварталі і майже 5% в I кварталі.

Нічого страшного, заспокоює Єрмоленко: економіка сповільнюється, а не скорочується.

У липні зростання економіки буде близьке до 3% (після 3,8% у червні, за оцінкою Мінекономрозвитку), а в другому півріччі опуститься нижче цієї позначки, вважає Олександр Морозов з HSBC.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: