Польський паспорт можуть отримати майже 30 тисяч українців

Понеділок, 20 серпня 2012, 09:36

Починаючи з цього тижня польський президент Броніслав Коморовський може дати польський паспорт будь-якому іноземцю.

Таке право йому дає новий закон про громадянство.

Його прийняли ще в 2009 році, але набув чинності він тільки зараз. Щоб заробити право на польські документи, потрібно жити в країні не менше трьох років.

За цей час вивчити мову, отримувати постійний прибуток і мати житло - це підтверджується довідкою з місця роботи, документом на квартиру або договором про її оренду, пише Комсомольська правда в Україні.

Реклама:

"Заявку на отримання польського громадянства можуть подавати іноземці, які за роки перебування в нашій країні інтегрувалися в суспільство, не становлять загрози для оборони або безпеки держави", - відзначили в прес-службі польського МЗС.

Раніше стати повноправними жителями країни могли стати тільки особи без громадянства, дружини або чоловіки поляків.

А тепер - більше 100 тисяч легальних іноземців, які живуть серед 38 мільйонів поляків. Принаймні таку статистику дає польська адміністрація у справах іноземців.

З них у Польщі найбільше українців - близько 30 тисяч. Теоретично вони можуть стати поляками, але в нашому МЗС поки спокійні.

Запевняють, що мова буде йти не про тисячі, а десятки або в крайньому випадку сотні людей.

"Польську візу не так просто отримати. А паспорт і поготів - спочатку треба знайти постійну роботу і заробити на житло. Навряд чи варто чекати потоку заробітчан, які поїдуть до Польщі за паспортом. Їм простіше отримати шенгенську візу через Румунію чи Угорщину і поїхати на роботу в Євросоюз", - розповів директор Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: