Економісти вважають, що у інвесторів все ще немає довіри до України

Четвер, 16 серпня 2012, 18:22

Незважаючи на те, що іноземні інвестиції в економіку України у І півріччі офіційно сягнули 3,2 мільярда доларів, економісти не вважають це ознакою зростання довіри інвесторів до України.

В І півріччі 2012 року найбільше прямих іноземних інвестицій надійшло у виробництво та розподіл електроенергії, газу та води – 824 мільйони доларів, пише Deutsche Welle.

На другому місці – інвестиції у виробництво харчів, напоїв та тютюнових виробів, які від початку року збільшилися на 85 мільйонів доларів.

Левова частка інвестицій в Україну і далі надходить з офшорних зон Кіпру.

Реклама:

Другою найбільшою країною-інвестором Держстат називає Німеччину.

Вона залишається найбільшим інвестором для переробного сектора української промисловості та металургії.

Однак найбільший приріст німецьких інвестицій за останні півроку спостерігався в галузі торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку, що принесло українській економіці додатково майже 14 мільйонів доларів.

Третє місце серед країн-інвесторів посіло королівство Нідерланди, яке випереджає за обсягами інвестицій сусідню з Україною Росію.

Перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло в сказав, що це пояснюється наявністю в європейських інвесторів більших сум вільних коштів, ніж у їхніх російських колег.

Експерт упевнений, що це свідчить про "збереження довіри європейських інвесторів до України", яка "реалізує свій потенціал цікавої для вкладень території".

Жаліло підтвердив, що традиційними сферами інвестування для іноземних бізнесменів в Україні залишаються торгівля та фінансові послуги.

Водночас він помітив зростання зацікавленості іноземців українським аграрним сектором, що "не дивно в умовах перманентної світової продовольчої кризи".

Натомість директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин зазначив, що співвідношення між припливом іноземних інвестицій та вивезенням капіталу за межі України зводить нанівець незначне збільшення коштів, залучених в українську економіку з-за кордону.

Юрчишин не очікує збільшення інвестиційних потоків найближчим часом.

Він вважає, що і за цієї влади бізнес не отримав більших можливостей та гарантій недоторканності поверненого до України капіталу.

Національний бізнес, на його думку, буде й надалі намагатися захищати свої кошти, проводячи їх через офшорні території.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: