Прогноз врожаю зерна в Росії знижений ще на 6 мільйонів тонн

Понеділок, 30 липня 2012, 09:15

Прогноз урожаю зернових культур в РФ в 2012 році знижений із 83-86 млн тонн до 77-80 млн тонн через аномальну спеку, яка встановилася в основних зерносіючих регіонах країни.

Про це заявив глава Росгідромету Олександр Фролов, повідомляє портал "Дело".

"Зараз виконані розрахунки щодо врожайності зернових і зернобобових культур, а також їх окремих складових. Цей прогноз становить 77-80 млн тонн - це на 7-10 млн тонн менше, ніж в середньому за п'ять років і, приблизно, на 15-16 млн тонн менше, ніж торік", - сказав Фролов.

За словами Фролова, водночас, прогноз на цей рік кращий, ніж урожай, отриманий російськими аграріями в катастрофічний для сільського господарства в 2010 рік.

Реклама:

"Ситуація важка, не сильно порадували, але з іншого боку, добре, що хоча б немає сценарію, схожого на сценарій 2010 року. Тому що він був для сільського господарства і для величезної кількості людей просто драматичним", - відзначив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.

Прогноз Гідрометцентру щодо врожаю зерна в РФ на 2012 рік становив 83-86 млн тонн станом на середину липня, повідомляв глава Мінсільгоспу РФ Микола Федоров.

Мінсільгосп в своїх розрахунках відштовхується від прогнозу Гідрометцентру.

Само аграрне відомство минулого тижня скоригував прогноз по валовому збору зерна в країні до 80-85 млн тонн з 85 млн тонн.

Ще раніше, в червні Мінсільгосп знизив прогноз щодо врожаю до 85 млн тонн з 94 млн тонн.

Валовий збір зерна в РФ в 2011 році склав 94,2 млн тонн в чистій вазі.

Засуха цього року охопила Південь Росії, Поволжі і Західний Сибір.

Ряд регіонів повідомляє про те, що в результаті врожайність зернових впала на 10% -30%. Зокрема, на Кубані було зібрано 5,5 мільйона тонн зерна проти порядку 8,5 мільйона тонн роком раніше.

Як повідомлялося, посуха, від якої страждають основні постачальники зерна на світовий ринок, викликала серйозне занепокоєння ООН.

Світові ціни на зерно (пшениця, кукурудза, соєві боби, рис, ячмінь, сорго, рапс) в липні 2012 року досягли нового історичного рекорду.

Міністр агрополітики України Микола Присяжнюк прогнозує, що в поточному маркетинговому році експорт зерна з України складе 20-21 млн тонн. Поки темпи експорту нижче очікуваних.

Мінагропрод прогнозує у 2012 році виробництво зерна обсягом 45-47 млн тонн проти 56,7 млн тонн у 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: