Уряд позичив за кордоном 2 мільярди доларів

Середа, 18 липня 2012, 10:15

Зниження ділової активності в Європі не завадило Україні вийти на зовнішній ринок запозичень.

Міністерству фінансів вдалося у вівторок розмістити суверенні єврооблігації, випуск яких відкладався з початку 2012 року, пише газета "Комерсант-Україна".

Спочатку планувався випуск бондів на суму 1 млрд доларів, проте джерела видання на фінансовому ринку стверджують, що ця сума зросла удвічі.

"Вчора Україна розмістила п'ятирічні єврооблігації на 2 млрд доларів під 9,25% річних", - повідомив співрозмовник видання.

Реклама:

У Міністерстві фінансів інформацію про випуск євробондів поки не прокоментували, порадивши дочекатися прес-релізу.

Опитані фінансисти вважають розміщення успішним, незважаючи на те що ще на початку року перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський говорив про бажання залучити ресурси за ціною не вище 8,5%.

"Враховуючи, що недавно Іспанія розмістила євробонди під 7%, дохідність за українськими паперами вже не виглядає такою високою. По суті, враховуючи наші свопи, ми отримали прибутковість LIBOR+1,25%, що можна назвати преміум-умовами", - упевнений виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Розміщення досить вдале - по суті, уряд вирішив для себе питання залучення зовнішніх кредитів до кінця року. Звичайно, ставка розміщення досить висока, але слід пам'ятати, що Україні вже рік не випускала євробонди. Крім того, домогтися меншої прибутковості уряд міг лише за умови випуску меншого обсягу облігацій. Однак, враховуючи волатильність ринку, далеко не факт, що в кінці року, коли знадобилося б нове розміщення, кон'юнктура була б більш сприятливою, ніж зараз", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.

Як відомо, останній раз Україну розміщувала єврооблігації в лютому 2011 року. Тоді Мінфін залучив 1,5 млрд доларів строком на 10 років під 7,95%.

Зараз на вторинному ринку суверенні євробонди України торгуються під 10%.

Як повідомлялося, минулого тижня рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній і національній валютах на рівні "B" зі "стабільним" прогнозом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: