Газпром може попросити німців доплатити за арктичний проект

Середа, 11 липня 2012, 20:47

Спільне підприємство "Газпрому" і німецьких Wintershall і E.ON Ruhrgas - компанія "Севернефтегазпром" може через рік переоцінити запаси в сторону збільшення, і тоді її німецьким партнерам, можливо, доведеться доплатити концерну за участь в арктичному проекті.

Про це сказав глава компанії-оператора проекту - "Севернефтегазпрому" Станіслав Циганков в інтерв'ю агентству Reuters.

"Можливо, що після переоцінки запасів німецьким партнерам доведеться доплатити, так як ресурсна база спільного підприємства зросте", - сказав він.

Німецькі компанії увійшли до складу "Севернефтегазпрому", який володіє ліцензією на розробку Південно-Російського газоконденсатного родовища в Тюменській області, в 2007 і 2009 роках, отримавши частки в проекті в обмін на активи.

Реклама:

Родовище є ресурсною базою нового експортного газопроводу - "Північного потоку".

Частка "Газпрому" в економіці проекту становить 40%, німецьких Wintershall і E.ON Ruhrgas - 35% і 25% відповідно.

При створення тристороннього СП доведені запаси родовища оцінювалися на рівні 610 млрд кубометрів газу. Пізніше з'ясувалося, що вони вищі.

Угода акціонерів передбачає переоцінку запасів у третьому кварталі 2013 року, сказав гендиректор "Севернефтегазпрому".

"У жовтні 2013 року акціонери зроблять уточнення обсягу запасів, які були прийняті при розрахунках в угоді з розміну активів. За сукупністю у нас запаси (С1С2) близько 1 трлн кубометрів газу і 20 млн тонн нафти і газового конденсату. Звичайно, ми не приростимо ще півтрильйона, але приріст можливий", - сказав Циганков.

Він не назвав можливого розміру "доплати", але аналітики вважають, що німецьким партнерам по освоєнню Південно-Російського родовища доведеться заплатити "Газпрому" кілька мільярдів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!