На утеплення українських багатоповерхівок потрібно 15 мільярдів доларів

Субота, 16 червня 2012, 16:48

Для підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків в Україні потрібно витратити 15 млрд доларів.

Про це заявив керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегош Гайда під час круглого столу «Доступне та комфортне житло: як працюють механізми зниження ставок за кредитами на придбання та ремонт житла?», пише «Дзеркало тижня. Україна».

За словами представника IFC, притік інвестицій у цей сектор потенційно дозволив би втричі скоротити обсяги споживання енергії (виходячи з досвіду країн Західної та Центральної Європи).

Водночас єдиний реальним джерелом коштів на сьогодні є лише банківський сектор.

Реклама:

На думку старшого менеджера департаменту енергоефективності ЄБРР Сергія Масличенка, ключовою передумовою для підвищення інвестиційної привабливості сектору ЖКГ може стати підвищення комунальних тарифів до економічного обґрунтованого рівня (при існуванні адресних програми допомоги найменш соціально захищеним категоріям населення).

Роль же держави у цьому процесі могла б зводитися не лише до необхідної модернізації законодавства, але й видачі спеціальних грантів для ОСББ, які успішно запроваджують програми з підвищення енергоефективності.

Зауважимо, що за даними IFC, на житловий сектор в Україні припадає близько 25% загального обсягу спожитої електроенергії та 40% теплових ресурсів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!