Проекти по скороченню викидів будуть проходити без тендерів

П'ятниця, 25 травня 2012, 15:40

Депутати Ірина Горіна (Партія регіонів) та Сергій Осика (позафракційний) внесли в Раду законопроект №10502, яким пропонують у законі "Про здійснення держзакупівель" звільнити від проведення тендерних процедур закупівлі товарів, робіт і послуг для реалізації проектів "зелених" інвестицій.

Проекти повинні бути реалізовані в рамках взятих Україною зобов'язань за Кіотським протоколом: отримані кошти від продажу частини державної квоти викидів парникових газів (одиниць встановленої кількості; ОВК) витрачаються на скорочення викидів в держсекторі (на енергозбереження, теплосанацію соціальної інфраструктури, альтернативні види палива), пише "Комерсант-Україна".

Автори законопроекту зазначають, що проведення процедур держзакупівель займає 2,5 місяці, а строк витрачання зовнішніх коштів обмежений.

Дія Кіотського протоколу закінчується через півроку. Слід зазначити, що перші гроші від продажу ОВК Україна отримала від Японії ще в 2009 році.

Реклама:

За 2008-2010 роки Японія та Іспанія перерахували нам 4,8 млрд гривень.

"Я вже давно і неодноразово ініціювала дану правку, але тоді була інша влада, і парламент не підтримав пропозицію", - заявила Горіна.

Незважаючи на те що термін використання коштів закінчується 31 грудня 2012 року, запропонована норма може стати не тимчасовою, а постійною.

За інформацією Держагентства екологічних інвестицій, на сьогоднішній день реалізовано 51 проект на суму близько 100 млн гривень.

Всього на 14 березня агентство затвердило 1001 проект на 3,8 млрд гривень, з яких 946 - по теплосанаціі об'єктів соціальної сфери.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!