Ощадбанк компенсує знецінені внески безготівково

Вівторок, 3 квітня 2012, 09:32

Виплата компенсацій знецінених внесків Ощадбанку СРСР, яка повинна початися 1 червня, буде використана для просування державної платіжної системи.

В Ощадбанку повідомили, що виплата 6 млрд гривень буде здійснюватися не готівкою, а шляхом їх нарахування на платіжну карту системи НСМЕП(Національна система масових електроних платежів), пише "Коммерсант-Украина".

Для цього буде безкоштовно випущено 6 млн карт, на які Ощадбанк перерахує по 1 тис гривень.

Їх можна буде використовувати для отримання знижок у торговельних мережах та аптеках, списки яких вже формуються.

Реклама:

"Карти будуть трирічними, коли будуть наступні виплати, кошти на них можна буде нарахувати навіть без приходу клієнта до відділення", - заявив голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов.

Гроші з картки можна буде зняти через 1,2 тис банкоматів Ощадбанку або 3,5 тис платіжних терміналів, якими обладнані відділення установи, або розплатитися ними в торговельних мережах.

Керівництво банку не бентежить те, що, за даними установи, середній вік вкладників Ощадбанку СРСР становить 65-68 років, оскільки у його клієнтів знайдуться молоді родичі та знайомі, які допоможуть їм зняти кошти з платіжних карт.

Для бажаючих залишити гроші на депозиті Ощадбанк передбачив підвищену ставку - 17% річних, тоді як зараз він пропонує максимум 15,5%.

На відміну від виплат вкладів проблемного Родовід Банку, коли з 3,95 млрд гривень близько 40% коштів залишилися на обслуговуванні в Ощадбанку, зараз в закладі не розраховують на таке ж збільшення депозитного портфеля.

Система НСМЕП створена за ініціативою Національного банку в 2004 році і до сих пір не отримала широкого поширення - в минулому році на неї довелося 4% платіжних карт.

Міжнародні системи Visa і MasterCard займали 60% і 35% ринку відповідно.

За оцінками учасників ринку, в Україні використовується близько 21 млн карт Visa, 11 млн карт MasterCard і 3 млн карт НСМЕП.

Випуск 6 млн платіжних карт національної системи зробить її присутність на ринку помітним.

"Уряд дає міжнародним системам зрозуміти, що їх позиції можуть серйозно похитнутися. Їм потрібно йти на компроміс", - говорить джерело видання на ринку.

Банкіри сумніваються, що цільова аудиторія установи, представники якої будуть отримувати компенсацію радянських вкладів, стане активно користуватися картами в подальшому.

"Якась частина їх, можливо, залишиться в обороті, так як клієнтам просто знадобиться безкоштовна карта, а хтось буде користуватися знижками, які запропонує Ощадбанк. Однак навряд чи бабусі в 70 років стануть часто здійснювати безготівкові платежі", - прогнозує заступник голови правління одного з банків, який випускає карти НСМЕП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: