Укргідрометцентр заявляє, що озимі в Україні загинули на 20% площ

П'ятниця, 27 квітня 2012, 16:12

Озимі культури в Україні через несприятливі осінньо-зимові погодні умови загинули на 20% площ.

Про це повідомила начальник агрометеорологічного відділу Укргідрометцентру Тетяна Адаменко, передає "Інтерфакс-Україна".

За її словами, з уцілілих озимих 40% посівів перебувають у доброму стані, 30% - у задовільному і 30% - у незадовільному стані.

При цьому експерт підтвердила раніше озвучений гідрометцентром прогноз зниження врожаю озимих культур в поточному році на 8-10 млн тонн порівняно з торішнім.

Реклама:

Вона також зазначила, що погодні умови останнім часом сприятливо впливають на стан озимих, які вийшли із зими ослабленими.

"На сьогоднішній день в Україні загалом склалися сприятливі агрометеорологічні умови для росту і розвитку всіх сільгоспкультур", - сказала Адаменко.

Водночас вона не виключила, що в південних областях ситуація на полях може погіршитися, якщо не буде достатньо дощів.

Адаменко повідомила, що несприятливі погодні умови досить негативно позначилися на плодових рослинах.

На її думку, урожай фруктів цього року може бути на 40-60% менше, ніж зазвичай.

"За нашими оцінками, незважаючи на те, що масове цвітіння відбувається, потенціал врожаю фруктів на 40-60% менше, ніж завжди", - зазначила експерт.

За оцінками Міністерства аграрної політики і продовольства, площі пересіву озимих культур в 2012 році в Україні становитимуть 2,1-2,2 млн га.

Озимі зернові в Україні станом 19 квітня, згідно з даними Мінагропроду, перебували в хорошому і задовільному стані на 5 млн га, що становить 66,5% від посівів цих культур.

Раніше міністерство прогнозувало пересів у цьому році близько 2,5 млн га озимих.

Нагадаємо, уряд збирається додатково виділити сільгоспвиробникам 300 млн гривень на компенсацію втрат від пересіву озимини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: