МВФ: банки Європи втратять 2,6 трильйона доларів активів

Четвер, 19 квітня 2012, 20:10

Радикальні заходи щодо скорочення балансів європейськими банками в найближчі півтора року можуть підірвати фінансову стабільність і економічне зростання в Європі та інших регіонах.

Якщо європейська влада не підтримає сектор, найбільші банки до кінця 2013 року можуть втратити 7% активів, що складає 2 трлн євро (2,6 трлн доларів).

Про це ідеться у "Доповіді про світову фінансову стабільність", підготовленій експертами МВФ, пише газета "Ведомости".

Чистити баланси банки будуть в основному за рахунок продажу цінних паперів і непрофільних активів, вважають в МВФ, а проте разом із тим вони скоротять і кредитування - як корпоративне, так і споживацьке, що сповільнить відновлення економіки.

Реклама:

Пропозиція кредиту скоротиться на 1,7%, вважають експерти фонду, які проаналізували 58 найбільших банків регіону.

Вони визнають, що після кредитного буму, який призвів до кризи, банкам необхідно очистити баланси, але оскільки цей процес іде одночасно і в масовому порядку, він може провокувати зростання фінансової та економічної нестабільності.

Якщо фінансова влада країн допоможе банкам (у числі таких заходів фонд розглядає подальше пом'якшення грошової політики Європейським центробанком, структурні реформи, реструктуризацію банківського сектора і рекапіталізацію банків), необхідність скорочувати баланси буде меншою - 6%, і це може додати економічному зростанню єврозони 0,6%.

Як відомо, ЄЦБ у грудні 2011 року та лютому 2012 року надав банкам трирічні кредити більш ніж на 1 трлн євро; це знизило напруженість на фінансових ринках і в банківському секторі, допомогло опустити прибутковості держоблігацій проблемних країн.

Однак ефект від операції ЄЦБ проходить: іспанські та італійські банки, які почали на гроші ЄЦБ скуповувати облігації урядів своїх країн, скорочують покупки, тому що вже використали значну частину вільних коштів, отриманих від ЄЦБ (істотну їх частку вони тримають на депозитах в тому ж ЄЦБ в якості подушки безпеки).

У результаті прибутковості довгострокових іспанських та італійських держоблігацій повернулися до рівня 6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!