Тігіпко може продати акції Крюківського вагонобудівного заводу

Четвер, 19 квітня 2012, 11:54

Група ТАС, що керує активами, які пов'язують з віце-прем'єром Сергієм Тігіпком, може продати акції Крюківського вагонобудівного заводу (КВБЗ).

Про це пише "Комерсант-Україна".

Це стало можливим після проведення зборів акціонерів підприємства 12 квітня, на якому власники 27% акцій заводу проголосували проти вчинення підприємством великих угод (закупівля великої партії лиття у Кременчуцького сталеливарного заводу; КСЗ), розповів генеральний директор КУА "ОТП Капітал" (володіє акціями заводу) Григорій Овчаренко.

Слід зазначити, що 35,82% акцій Кременчуцького сталеливарного заводу перебувають у власності ЗАТ "Холдингова компанія "Теко-Дніпрометиз", яке входить до групи "ТАС" Сергія Тігіпка, 48,45% акцій належать кіпрській Difano Investments Ltd, що пов`язують з групою "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Реклама:

Відповідно до закону "Про акціонерні товариства", акціонери, які проголосували проти вчинення угод (на суму понад 10% вартості активів), отримують право протягом місяця пред'явити підприємству свої акції до викупу.

Директор з інвестицій ТАС Антон Кернасовський, відмовившись обговорювати подробиці угоди, підтвердив, що група голосувала проти укладення угоди.

За словами галузевих аналітиків, з 2006 року Сергій Тігіпко шукав покупця на частку в активі.

Інформацію про те, що в групі планують скористатися правом продажу акцій, Антон Кернасовський не підтвердив, але і не спростував.

Голова правління КВБЗ Євген Хворост зазначив лише, що поки акції до викупу пред'явлені не були.

КВБЗ спеціалізується на випуску вантажних і пасажирських вагонів, запасних частин та візків до них, колісних пар, запчастин для вагонів метро і ескалаторів, контейнерів та дорожньої техніки.

За підсумками 2011 року підприємство збільшило чистий прибуток майже в 2,3 рази, до 680,2 млн гривень.

Згідно зі звітом ІК Altana Capital, 69,30% акцій КВБЗ належить структурам групи "Приват", ТАС володіє 24,94%, ще 4,71% - у вільному обігу.

У той же час, за даними декількох опитаних інвесткомпаній, мажоритарними акціонерами заводу є його менеджмент на чолі з головою наглядової ради Володимиром Приходько.

Джерела "в групі "Приват" спростовують причетність групи до підприємства.

На самому КВБЗ не коментують структуру власності.

Зараз момент для продажу акцій не кращий, вважає старший аналітик ІГ "АРТ-Капітал" Олексій Андрейченко.

"За останній рік акції КВБЗ знизилися на 45%, власне, акції більшості емітентів на українській біржі спіткала та ж доля" , - говорить він.

Формально Крюківський вагонобудівний завод не може відмовити акціонеру в реалізації його права на пред'явлення до викупу його акцій, стверджує керівник відділу вирішення спорів юридичної фірми Integrites Валентина Пилипенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: