Мінфін і Нацбанк придумали, як взаємовигідно продати банкам облігації

П'ятниця, 30 березня 2012, 10:53

Мінфін і Нацбанк знайшли механізм, який дозволяє наповнити бюджет і вирішити проблему невідповідності валютної позиції банків міжнародним стандартам.

У четвер дві кредитні установи купили індексовані облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) на 700 млн гривень, що поклало початок цьому процесу, пише газета "Комерсант-Україна"

Денні аукціони Мінфіну з продажу ОВДП завершилися провалом. За стандартним річних гривневих облігацій була подана лише одна заявка зі ставкою 14,5%, яка була відхилена міністерством. Дворічні і трирічні папери взагалі не зацікавили інвесторів.

Крім цього, уряд запропонував індексовані облігації, які востаннє продавалися в грудні 2011 року. Ці папери інвестор купує за гривню, прив'язану до поточного курсу валюти, а при продажу отримує від Мінфіну гривню за курсом, що діє в момент погашення.

Реклама:

У четвер Мінфіну запропонували купити такі папери із прибутковістю від 9,75% до 13,0%, що не влаштувало відомство.

Проте відразу після оголошення результатів аукціонів Мінфін оголосив ще один, знову виставивши індексовані папери.

Увечері були подані дві заявки з прибутковістю 9,3% річних, за допомогою яких уряд повністю закрив запланований до продажу обсяг - 700 млн гривень.

При цьому папери вартістю по 1 тис. гривень продавалися з дисконтом, в результаті чого бюджет

Експерти відзначають, що цей продаж став можливим завдяки домовленості із найбільшими банками, які купили індексні ОВДП для закриття валютної позиції.

За словами голови правління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна, таким чином в НБУ планували вирішити проблему неврахованих у валютній позиції резервів, сформованих під валютні кредити.

Міністр фінансів Юрій Колобов підтвердив виданню цю інформацію, зазначивши, що НБУ вже підписав відповідну постанову, погодивши її з МВФ.

Придбання індексованих ОВДП і облік гривневих паперів за курсом у валютній позиції дозволить банкам нарешті закрити її.

Таким чином, банки зможуть перейти на старий, прийнятий у європейській банківській практиці режим розрахунку цього нормативу, вважають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!