За два роки інвестбанки скоротять баланс на трильйон доларів

Понеділок, 26 березня 2012, 19:17

Обсяг коштів на балансах інвестиційних банків протягом найближчих двох років скоротиться на 1 трлн доларів (7%), в той час як ризиковані активи зменшаться на 15% (на 900 млрд доларів) у зв'язку з жорсткістю вимог до капіталу і підвищенням вартості фондування.

Про це говориться в спільній доповіді банку Morgan Stanley і консалтингової компанії Oliver Wyman, передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Крім того, інвестбанки спробують заощадити 10-12 млрд доларів за рахунок звільнень, зниження зарплат і згортання інвестицій в непрофільні активи.

"Інвестиційним банкам треба приймати рішення. Ринки поки недооцінюють, який масштаб візьме раціоналізація банківських портфелів", - вважає Хув ван Стеніс, аналітик Morgan Stanley.

Реклама:

За останні півроку ряд фінансових установ вжили заходів щодо зниження витрат, включаючи скорочення персоналу, продаж активів та закриття цілих підрозділів.

Причиною тому стали більш жорсткі вимоги до власного капіталу, висунуті регулюючими органами, а також боргова криза в єврозоні.

Так, Royal Bank of Scotland зменшив активи інвестбанківського підрозділу на 70 млрд фунтів стерлінгів (111,4 млрд доларів), а швейцарський UBS скорочує операції свого інвестбанківського підрозділу, відмовляючись від торгівлі паперами з фіксованою прибутковістю і власних угод з цінними паперами.

За словами Теда Мойніхан, партнера Oliver Wyman, близько 15% всіх світових фінансових активів знайде нових власників вже в найближчому майбутньому.

"Компаніям доведеться вибирати, від яких активів позбутися, а які дають їм конкурентні переваги і потребують масштабних інвестицій для збереження частки на ринку", - вважає він.

Як вважає ван Стеніс, в результаті перетворень прибутковість капіталу у інвестбанків в найближчі два роки зросте до 12-14% з 8% в 2011 році; прогноз заснований на припущенні, що спровоковане кризою падіння виручки завершилося і вона почне зростати, в середньому, на 5-10% на рік.

Однак інші експерти не поділяють його оптимізму; так, генеральний директор великого банку з континентальної Європи не вірить, що прибутковість капіталу підніметься вище 11-12% у найближчі пару років.

Прибутковість капіталу до 2013 року знизиться, в середньому, до 6,8% через більш низьку базу виручки, посилення регулюючих норм і надмірно високих витрат на персонал, пишуть у недавньому звіті аналітика JP Morgan Cazenove.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: